ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικουρικοί γιατροί: Οφείλονται μισθοί και εφημερίες μηνών - Κλινικές απειλούνται με κλείσιμο

Από τον Ιανουάριο του 2019 έχει να πληρωθεί, μισθό και εφημερίες, ένας γυναικολόγος - επικουρικός γιατρός στον Πολύγυρο Θεσσαλονίκης. 

Επικουρικοί γιατροί: Οφείλονται μισθοί και εφημερίες μηνών - Κλινικές απειλούνται με κλείσιμο

της Διονυσίας Προκόπη

Άλλοι δύο επικουρικοί γιατροί, ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος, στο Διδυμότειχο, είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, καθώς 1.100 επικουρικοί γιατροί οι συμβάσες των οποίων έχουν υπερβεί το 24μηνο, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Την «έξοδο» τούς δείχνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες, είναι παράνομες. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρεται η καταβολή μισθών και εφημεριών στους επικουρικούς γιατρούς και να κινδυνεύουν επίσης με απόλυση.

Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Σερρών υπηρετούν ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος γιατρός. Βάσει της νομοθεσίας, επίσης, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν νέοι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του νομού Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών.

«Αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου, ανάμεσα τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Που διατηρούν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους. Που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά. Που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

«Ως εδώ. Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες» είναι τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.