ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Ο νέος κορονοϊός δεν είναι ακόμη «πανδημία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη (04/02/2020) πως η επιδημία ιογενούς πνευμονίας από το νέο κορονοϊό που έχει εμφανισθεί στην Κίνα, δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», όρος ο οποίος ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.

ΠΟΥ: Ο νέος κορονοϊός δεν είναι ακόμη «πανδημία»

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία έναντι κινδύνου μόλυνσης.

«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες» πρόσθεσε. Υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου, υπογράμμισε. «Ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σε αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό» πρόσθεσε. Αυτό ακριβώς είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (...) πιστεύουμε πως είναι δυνατό» υπογράμμισε.

Άλλος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα πως ο Οργανισμός θα έχει αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας. Στόχος είναι η να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν συστάσεις για την προστασία των πληρωμάτων των αεροπορικών εταιρειών, ώστε να γίνει δυνατό να ξαναρχίσουν οι πτήσεις στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ