ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το brunch παχαίνει – Το λέει και η επιστήμη!

Το brunch αποτελεί τον συνδυασμό δύο γευμάτων, του πρωινού (breakfast) και του μεσημεριανού (lunch) και συνήθως καταναλώνεται από τις 12 έως και τις 2 το μεσημέρι.

Το brunch παχαίνει – Το λέει και η επιστήμη!

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα, μεταθέτοντας το πρωινό για αργότερα και αντικαθιστώντας το με το brunch.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ωστόσο, ότι η κατανάλωση γευμάτων μετά την καθιερωμένη ώρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, ακόμη και αν ο αριθμός των θερμίδων που παίρνουμε είναι ίδιος!

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τρεις ώρες αργότερα τα Σαββατοκύριακα, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος κατά 1,3 μονάδες, συγκριτικά με όσους παρέμεναν πιστοί στο πρόγραμμά τους.

Τα ευρήματα δεν φάνηκε να επηρεάζονται από την ποιότητα της τροφής ή από το πόσο κοιμόντουσαν ή γυμνάζονταν.

Αφού παρακολούθησαν περισσότερους από 1.100 φοιτητές από την Ισπανία και το Μεξικό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν πρέπει να διασπάσει την τροφή σε χρονικό πλαίσιο που δεν έχει συνηθίσει, γεγονός που οδηγεί στην συσσώρευση παραπάνω λίπους στον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη ήταν η χρονική διαφορά μεταξύ των καθημερινών και του Σαββατοκύριακου τόσο πιθανότερο ήταν να συσσωρευτεί περισσότερο λίπος.

Το βιολογικό ρολόι προετοιμάζει τον μεταβολισμό για την διάσπαση της τροφής κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ωρών. Τα κύτταρά μας είναι έτσι προγραμματισμένα, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να ξοδέψουν ενέργεια για να αποθηκεύσουν ή να χρησιμοποιήσουν ένα θρεπτικό συστατικό.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Maria Fernanda Zerón-Rugerio υποστήριξε ότι τα υπέρβαρα άτομα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης των γευμάτων τους, ως μέθοδο απώλειας του περιττού βάρους. Πρόσθεσε ότι πράγματι το βιολογικό ρολόι αποσυντονίζεται, αφού το σώμα δεν μπορεί να ανιχνεύσει την διαφορά ανάμεσα στο Σαββατοκύριακο και τις υπόλοιπες μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικές ώρες γευμάτων για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ

Ποιες ώρες πρέπει να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα