ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοροναϊός: Όγδοο κρούσμα - Ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη

To όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε προ ολίγου.

Κοροναϊός: Όγδοο κρούσμα - Ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη φίλη -ουσιαστικά- της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κορωναϊός στην Ελλάδα.

Η κλινική εικόνα του άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνoλικά στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα κορωνοϊού, μαζί με αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα, είναι τέσσερα. Η 38ρονη που πρώτη διεγνώσθη στη χώρα με κορωνοϊό δύο ημέρες αφότου επέστρεψε από ταξίδι στο Μιλάνο, το παιδί της και μια φίλη της.

koronoios44

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι έχουν ελεγχθεί περί τα 270 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με πρώτα 7 κρούσματα.

Σε σχέση με τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ιχνηλατήθηκαν με επιτυχία 270 επαφές, η υγεία των οποίων παρακολουθείται. Τα συνολικά δείγματα που έχουν ελεγχθεί είναι 570.

Οι δύο επαναπατρισθέντες από την Ιαπωνία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Τα δείγματα ήταν αρνητικά σε όλους τους ελέγχους που έγιναν, κατά το διάστημα που παρέμειναν σε καραντίνα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο περιορισμός της διάδοσης του νέου κοροναϊού είναι ατομική και συλλογική ευθύνη και είναι υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, με την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Πολύ σημαντικό βήμα για τον περιορισμό διάδοσης της νόσου, είναι να καταφέρουμε να περιορίσουμε το 70% των μεταδόσεων, τόνισε ο καθηγητής. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται πρόσθετα προληπτικά μέτρα όπως τα περισσότερα από 1 εκατ. ενημερωτικά μηνύματα τα οποία απέστειλε η ΑΑΔΕ, καθώς και το κλείσιμο σχολείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, ωστόσο αυτό θα επανεξεταστεί εφόσον η Ελλάδα μπει στη δεύτερη φάση διάδοσης του ιού, όταν δηλαδή θα υπάρξουν κρούσματα για τα οποία δεν θα μπορεί να ιχνηλατηθεί η πηγή της μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση