ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοροναϊός: Τα 46 έφτασαν τα κρούσματα - Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Τα 46 έχουν φτάσει τα κρούσματα στη χώρα, την ώρα που αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Κοροναϊός: Τα 46 έφτασαν τα κρούσματα - Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Την ίδια ώρα, υπό εξέλιξη βρισκόταν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

45 τα κρούσματα μέχρι και την Παρασκευή - Διασωληνωμένος ο 66χρονος

Στους δεκατέσσερις ανήλθε ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (06/03), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Έντεκα εξ αυτών είναι από την ομάδα που ταξίδεψε στο Ισραήλ και τα τρία είναι επαφές αυτών των ανθρώπων. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο».


Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτός από τον 66χρονο που διασωληνώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εκ των επαφών των εκδρομέων που συμπεριλαβάνεται στα νέα κρούσματα είναι αεροσυνοδός, ενώ τέσσερα από αυτά φέρονται να είναι από τη Ζάκυνθο.

Ανάμεσα στα 14 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, θετικό στον κοροναϊό βρέθηκε και συγγενικό πρόσωπο μαθητή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης.

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Περιφέρεια Στερεάς, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ειδικού Εργαστηρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε στη 1:30’ μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Περιφέρεια.

Πρόκειται για άνδρα 48 ετών από την Ιστιαία, που είχε ταξιδέψει με το 10ο κρούσμα τον 66χρονο από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους.

Ο άνδρας μετέβη το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας χωρίς συμπτώματα, έχοντας την ανησυχία όμως, αφού ήταν συνταξιδιώτης στο γκρουπ που έχει μολυνθεί από τον ιό και έδωσε δείγμα. Τα αποτελέσματα το ίδιο βράδυ ήταν θετικά για τον ιό και ο άνδρας έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ οι επαφές του.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας κάνει λόγο για επιβεβαίωση κρούσματος Κοροναϊού σε κάτοικο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της Π.Ε. Εύβοιας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση των επαφών του φορέα. Ο φορέας και τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν τεθεί σε παραμονή κατ’ οικον. Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να ακολουθηθεί η άμεση και ορθή εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών», ενώ δεσμεύεται για νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Το κρούσμα κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Περιφέρειά μας αντιμετωπίζεται με προσήλωση στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής κοινότητας. Παρακαλώ θερμά να λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η τήρηση των μέτρων, η διατήρηση της ψυχραιμίας μας και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού στην περιοχή μας», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Έκτακτα μέτρα ανακοινώνονται την Κυριακή

Νέα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού αλλά και στήριξης της οικονομίας ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Επίσης, αύριο Κυριακή αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης για το ποια σχολεία και σε ποιες περιοχές θα χρειαστεί να κλείσουν λόγω προληπτικών μέτρων.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.

Παράλληλα συζητήθηκε η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, φόρων και εισφορών, ενώ έγινε λόγος για ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κοροναϊού.

Προηγήθηκε, παρουσία του Υπουργού Υγείας, συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Το 1135 η νέα τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ

Ο Eθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

ΕΟΔΥ: Τι θεωρείται κρούσμα κοροναϊού - Ποιες «στενές επαφές» είναι ύποπτες


«Ο νέος κοροναϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», είμαστε σε επιφυλακή και λαμβάνουμε μέτρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.




Αναφερόμενος στην στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, (ΕΟΔΥ), ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων).


«Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας».

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, (τον 67χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής στου Αγίους Τόπους), «ο ταξιδιώτης, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά, γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, την Πέμπτη, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου».

Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κοροναϊό , είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Επανέλαβε ότι τα κύρια μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου που έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο: στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όλο και αυξάνονται.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και - όπως τονίζει ο Οργανισμός - καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με β αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση