ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ανταποκρισιμότητας του ΕΣΥ

Δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταθέτει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ανταποκρισιμότητας του ΕΣΥ

Όπως τονίζει, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναμένει τις επόμενες εβδομάδες την κορύφωση της πανδημίας COVID-19 και στη χώρα μας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανταποκρισιμότητα του Συστήματος Υγείας, στους παρακάτω άξονες:

- Πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο περιορισμένος αριθμός αντιδραστηρίων αποτελεί μία πρόκληση πανευρωπαϊκής κλίμακας. Έχουμε ωστόσο στη διάθεσή μας εργαλεία για την ανακούφιση του προβλήματος, με την ενίσχυση και πλήρη αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Απαιτείται επίσης κεντρικός έλεγχος και συντονισμός των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με ταυτόχρονη θέσπιση αποζημίωσης μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: H ενημέρωση των πολιτών σχετικά τις συστάσεις για την εξέταση και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων.

- Διαθεσιμότητα κλινών νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας. Τόσο η ετοιμότητα πλήθους κλινών ΜΕΘ, όσο και η επάρκεια του εξοπλισμού όπως οι αναπνευστήρες κρίνονται ζωτικής σημασίας για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται 1) η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση την κλινών που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού, 2) η αξιοποίηση των 350 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με ανώτατη αποζημίωση όπως ορίζεται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και 3) η επιτάχυνση της προετοιμασίας νέων ΜΕΘ στην επικράτεια. Αναφορικά με τους αναπνευστήρες, θα πρέπει να καταγραφεί και αξιοποιηθεί συστηματικά το σύνολό τους στις διάφορες κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το πρόσφατο περιστατικό της κατάσχεσης 1.840 αναπνευστήρων στην Ιταλία, οι οποίοι προορίζονταν για τη χώρα μας, αναδεικνύει την ανάγκη να στραφούμε και σε αυτή την περίπτωση σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στη Γερμανία η οποία ήρε πρόσφατα την απαγόρευση εξαγωγών για κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ως ανάχωμα στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

- Επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και να συνοδευτούν από μέτρα όπως η αξιοποίηση υφιστάμενου εκπαιδευμένου προσωπικού σε κλίνες ΜΕΘ, η εκπαίδευση νοσηλευτών στην εντατική νοσηλεία και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: H έγκαιρη κωδικοποίηση των αδυναμιών του συστήματος υγείας από τη σκοπιά των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

- Διασφάλιση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας, των ευπαθών ομάδων και εν γένει των πολιτών. Η έλλειψη υγειονομικού υλικού συνιστά επίσης ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και επιτείνεται από την απόφαση πολλών κρατών της Ε.Ε. να απαγορεύσουν τις εξαγωγές. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να επικεντρωθεί πιο στοχευμένα στις εισαγωγές από χώρες της ανατολικής Ασίας, για τον ταχύτερο δυνατό ανεφοδιασμό του συστήματος αλλά και στην εφαρμογή δραστικών μέτρων πάταξης της αισχροκέρδειας που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: H ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη συνετής αγοράς και σωστής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας

- Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας. Το μέτρο της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας είναι πράγματι αναγκαίο, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνει δυσανάλογα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Απαιτείται και εδώ να δώσουμε μία μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου ψυχοκοινωνικής και υγειονομικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρόνιους ασθενείς, άτομα με αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: Η υλοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων συμπληρωματικά ως προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

- Προστασία των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών. Σε συνέχεια των επιστολών μας στις 18 και 20 Μαρτίου 2020 προς τα συναρμόδια υπουργεία, καλούμε και πάλι την Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την άμεση αναθεώρηση και διεύρυνση της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από το χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών: Ο συμβουλευτικός ρόλος ως προς το κράτος προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα της ανάγκες υποστήριξης και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που δικαιούνται να κάνουν χρήση.

«Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, τόσο η πολιτεία, όσο και η κοινωνία, δίνουμε από κοινού έναν αγώνα με το χρόνο. Η έγκαιρη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα επιτρέψει στη σύστημα υγείας να αντέξει στην πίεση και στους πολίτες να νιώσουμε πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς απέναντι στην πανδημία, επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.