ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 4 θάνατοι στην Ελλάδα - 55 νέα κρούσματα - 2.463 στο σύνολο

Ακόμα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Κορονοϊός: 4 θάνατοι στην Ελλάδα - 55 νέα κρούσματα - 2.463 στο σύνολο

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 125, εκ των οποίων οι 33 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 55, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.463.

Από αυτά, 574 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.131 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 59.241 εργαστηριακά δείγματα. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί συνολικά 2.668,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 186.316 θάνατοι, ενώ περισσότεροι από 730.000 ασθενείς έχουν γίνει καλά.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση υφασμάτινων μασκών στην Ελλάδα έδωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να φοράμε υφασμάτινη μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Θα ακολουθήσει -είπε- εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τον πραγματικό βαθμό προστασίας που παρέχει. Έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο χρήσης της, λέγοντας πως πρέπει να προηγείται απολύμανση των χεριών, πριν και μετά την αφαίρεσή της.

«Η χρήση της μάσκας δεν αντικαθιστά το να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως υπάρχει παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου.

Σε καραντίνα ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς και εργαζόμενους σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, όπου νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς. Ο εντοπισμός κρουσμάτων σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και στην κλινική έσπευσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα κορονοϊού. Αναλυτικότερα, πρόκειται για 11 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, 13 ανθρώπους που κάνουν αιμοκάθαρση καθώς επίσης και 4 άτομα που νοσηλεύονται εκεί.

Τέλος, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπεύθυνους της εν λόγω δομής, τονίζοντας πως θα ελεγχθούν και σημείωσε: «Εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».

Νοσοκομείο Λάρισας: Τρεις ασθενείς αποσωληνώθηκαν - Ένας πήρε εξιτήριο

Θετικά είναι τα νέα που έρχονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και αφορούν τους ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Ο λόγος είναι ότι αποσωληνώθηκαν τρεις από τους τέσσερις ασθενείς και συγκεκριμένα ένας 68χρονος Γερμανός από το Πήλιο, ένας 70χρονος Λαρισαίος και ένας 82χρονος από την περιοχή Δαμάσι, Ο τελευταίος μάλιστα σήμερα βγήκε και από την ΜΕΘ του νοσοκομείου και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Γιατροί και νοσηλευτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους με χειροκροτήματα, την ώρα που ο ασθενής έβγαινε από την ΜΕΘ, καθώς πρόκειται για καλή εξέλιξη σχετικά την πορεία της υγείας τόσο του ίδιου του ασθενή όσο και των υπολοίπων που δίνουν την μάχη με τον ιό.

Κορονοϊός χωρίς συμπτώματα: Τι δείχνει νέα έρευνα

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με τη νόσο Covid-19 είναι πλήρως ασυμπτωματικοί, επιβεβαιώνει μια νέα επιστημονική έρευνα στην Ιταλία.

Κάτι που πολύ πρόσφατα φάνηκε και στην Ελλάδα, όταν στο ξενοδοχείο μεταναστών στο Κρανίδι βρέθηκαν 150 άτομα θετικά στον κορονοϊό, αλλά κανένας δεν είχε συμπτώματα.

Στις 21 Φεβρουαρίου η μικρή ιταλική πόλη Βο κοντά στην Πάντοβα ανέφερε τον πρώτο θάνατο από Covid-19 στη γειτονική χώρα, κάτι που οδήγησε τις αρχές να βάλουν σε καραντίνα την περιοχή για δύο εβδομάδες. Ο ιταλικής καταγωγής καθηγητής Αντρέα Κριζάντι του Imperial College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα από σχεδόν όλους τους κατοίκους του Βο τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της καραντίνας. Οι κάτοικοι βρέθηκαν σε ποσοστά 2,6% και 1,2% αντίστοιχα να είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στον ιατρικό ιστότοπο medRxiv (δεν έχει γίνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», ανέφεραν ότι βρήκαν πως περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα κάτοικοι (το 43%) που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, δεν είχαν ούτε πυρετό, ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Επίσης οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην πιθανή μεταδοτικότητα ανάμεσα σε όσους ανέφεραν συμπτώματα και όσους ήσαν ασυμπτωματικοί. Το συμπέρασμά τους είναι ότι οι ασυμπτωματικοί (που δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα), όσο και οι προσυμπτωματικοί (θα τα εμφανίσουν αργότερα) παίζουν ρόλο-κλειδί στην μετάδοση της νόσου Covid-19, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού χωρίς αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Η πορεία του κορονοϊού στη χώρα από το Ινστιτούτο Παστέρ (γράφημα)

Κορονοϊός: Εννέα στους δέκα διασωληνωμένους δεν τα καταφέρνουν