ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 139 θάνατοι στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα - 2.576 στο σύνολο

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Κορονοϊός: 139 θάνατοι στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα - 2.576 στο σύνολο

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 139, εκ των οποίων 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Πολλές χώρες καταγράφουν 300 έως 600 θανάτους την ημέρα, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 10, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.576. Από αυτά, 589 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.268 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 71 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 72.130 εργαστηριακά δείγματα.

«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλιτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Επιτροπής Επιστημόνων για τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Τότε τα δεδομένα δεν στήριζαν τη χρήση μάσκας, ενώ τώρα τη στηρίζουν. Τώρα οι συνθήκες γίνονται άλλες, είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 για τα Επαγγελματικά ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η σχολική χρονιά για τα γυμνάσια θα παραταθεί έως τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα σχολική χρονιά εξετάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την 1η Σεπτεμβρίου. Αν τα δημοτικά επαναλειτουργήσουν, πράγμα που θα εξεταστεί από την 1η Ιουνίου, τότε το διδακτικό έτος θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου. Για τα γυμνάσια και τα λύκεια που επιστρέφουν στις 11 Μαϊου (η Γ' Λυκείου) και στις 18 Μαϊου (γυμνάσια και Α και Β Λυκείου) οι τάξεις θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές.

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Η εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα θα γίνεται ως εξής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου