ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία των παιδιών χαλιά & μοκέτες (έρευνα)

Εάν έχετε παιδιά και στο σπίτι σας υπάρχουν χαλιά, ίσως είναι καιρός να κάνετε μια ανανέωση.

Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία των παιδιών χαλιά & μοκέτες (έρευνα)

Τα παλιά χαλιά αποτελούν σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αιτία έκθεσης των παιδιών σε επιβλαβείς χημικές ουσίες γνωστές ως PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες).

Οι ουσίες αυτές συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων, όπως νευροαναπτυξιακές διαταραχές, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο.

Οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνταν για να κάνουν τα χαλιά πιο ανθεκτικά στους λεκέδες και την τριβή με το έδαφος. Στην πλειοψηφία τους οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει πλέον να τις χρησιμοποιούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να εξαλείψουν την έκθεση των παιδιών στις επικίνδυνες χημικές ουσίες αντικαθιστώντας τα παλιά χαλιά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα μικρά παιδιά περνούν πολλές ώρες στο πάτωμα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Marta Venier, επιστημονική συνεργάτις στη Σχολή Δημόσιων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Bloomington.

«Οι επιβλαβείς PFAS στα χαλιά και η σκόνη συγκεντρώνονται στα χέρια των παιδιών και τα παιχνίδια, τα οποία βάζουν στο στόμα τους. Αυτό ισχύει και για τα σπίτια, όπου βρέφη και νήπια σέρνονται και παίζουν σε χαλιά», δήλωσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις PFAS σε δείγματα χαλιών και σκόνης που συλλέχθηκαν από 18 κέντρα παιδικής φροντίδας στην Καλιφόρνια το 2018. Τόσο τα δείγματα των χαλιών όσο και της σκόνης περιείχαν σημαντικά επίπεδα 40 χημικών ουσιών PFAS και τα χαλιά φάνηκε να αποτελούν την κύρια πηγή.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι PFAS στα χαλιά ενέχουν κινδύνους για την υγεία των παιδιών που έρχονται σε επαφή με αυτά.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chemosphere.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Χημικές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ευθύνονται για την αύξηση του βάρους

Σύλληψη: Οι χημικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες - Πού βρίσκονται

Οι κίνδυνοι από τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη