ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είναι καλύτερες οι διάφανες ασπίδες προσώπου για την προστασία από τον κορονοϊό;

Είναι καλύτερες οι διάφανες ασπίδες προσώπου για την προστασία από τον κορονοϊό;

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για πιθανή λοίμωξη COVID-19, η ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών και η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής παραμένουν στο επίκεντρο κατά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Παράλληλα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θεωρούν ότι η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί τόσο με μεγάλα σταγονίδια, όσο και με αερόλυμα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένα άτομο απλά ομιλεί διασπείρει σε κανονικές συνθήκες περίπου 1-50 μικροσωματίδια το δευτερόλεπτο, τα οποία έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος 1 μm. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης στην κοινότητα είναι μέσω αυτών των σταγονιδίων που εισβάλλουν στους βλεννογόνους (μύτη, στόμα, μάτια) επίνοσων ατόμων.

Οι διαφανείς ασπίδες προσώπου διατίθενται σε διάφορες μορφές και σχέδια, αλλά όλες αποτελούνται από ένα διαφανή πλαστικό φραγμό που καλύπτει το πρόσωπο. Για βέλτιστη προστασία, η ασπίδα πρέπει να εκτείνεται κάτω από το πηγούνι προς τα εμπρός, εκατέρωθεν στα αυτιά και δεν πρέπει να υπάρχει εκτεθειμένο κενό μεταξύ του μετώπου και του κεφαλιού της ασπίδας. Επίσης θα πρέπει η διαφανής ασπίδα να απέχει από το πρόσωπο μια ικανοποιητική απόσταση ώστε αφενός να μη θολώνει και αφετέρου να επιτρέπει την παράλληλη χρήση γυαλιών ή/και αναπνευστικής μάσκας από υγειονομικό προσωπικό. Για την κατασκευή τους, εκτός από την βιομηχανική μαζική παραγωγή τους, είναι σημαντική και η συνεισφορά της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Τα πλεονεκτήματα των διαφανών ασπίδων προσώπου αναλύουν οι E.N.Perencevich και συνεργάτες σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο περιοδικό JAMA:

• Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι διαφανείς ασπίδες προσώπου μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, και ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους καθαρίζονται εύκολα με σαπούνι και νερό ή κοινά οικιακά απολυμαντικά.

• Φοριούνται άνετα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις πύλες εισόδου ιικών σωματιδίων και μειώνουν τις πιθανότητες αυτομόλυνσης εμποδίζοντας τον χρήστη να αγγίξει το πρόσωπό του με τα χέρια του.

• Δεν δυσκολεύουν την αναπνοή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με άλλα μέσα προστασίας του προσώπου.

• Τα άτομα που φορούν ιατρικές μάσκες συχνά πρέπει να τις αφαιρούν για να επικοινωνούν με τους γύρω τους κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο με τις διαφανείς ασπίδες προσώπου.

• Η χρήση διαφανούς ασπίδας προσώπου είναι επίσης μια υπενθύμιση για τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, αλλά επιτρέπει την ορατότητα των εκφράσεων του προσώπου και των κινήσεων των χειλιών κατά την εκφορά λόγου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται κοινωνική απόσταση αλλά διευκολύνεται η επικοινωνία και η συναναστροφή με τον συνάνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφανείς ασπίδες προσώπου φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την έκθεση και στον ιό της γρίπης, που μεταδίδεται επίσης με σταγονίδια. Η βασική εφαρμογή των διαφανών ασπίδων προσώπου είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς προσφέρουν επιπλέον προστασία προσώπου, ειδικά κατά τη δημιουργία αερολύματος.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντών που αποτελείται από Καθηγητές , Ερευνητές και Φοιτητές, με στόχο την κατασκευή διαφανών ασπίδων προσώπου μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη δράση αυτή αξιοποιούνται 25 εκτυπωτές (3D printers) με τους οποίους είναι δυνατή η κατασκευή περίπου 50-60 προστατευτικών διαφανών ασπίδων προσώπου την ημέρα. Το διάστημα 27-30 Απριλίου 2020 διανεμήθηκαν περίπου 400 προστατευτικές διαφανείς ασπίδες προσώπου σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ των Αθηνών.

Στο δίκτυο τρισδιάστατης εκτύπωσης του ΕΚΠΑ, μέχρι σήμερα, συμμετέχουν:

Δρ Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Δανάη Μανωλέσου, Δρ. Ιωάννης Μαυροδόντης, Καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, Καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης και Αν. Καθηγητής Θεόδωρος Παπαϊωάννου από την Ιατρική Σχολή (13 «εκτυπωτές»), Επ. Καθηγητής Στυλιανός Γεωργαντζίνος, Επ. Καθηγητής Αγαθοκλής Κριμπένης και Καθηγητής Βασίλειος Σταθόπουλος από το Γενικό Τμήμα (8 «εκτυπωτές»), Καθηγητής Δημήτριος Χαλαζωνίτης και Επ. Καθηγήτρια Ίλεια Ρούσσου από την Οδοντιατρική Σχολή (2 «εκτυπωτές»), Αν. Καθηγητής Δημήτριος Ρέκκας και Ελένη Τσινταβή από το Τμήμα Φαρμακευτικής (1 «εκτυπωτής»), Καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης και Μάριος Κωστάκης από το Τμήμα Χημείας (1 «εκτυπωτής»). Η δράση αυτή υποστηρίζεται από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

BEST OF NETWORK

Μαραντόνα: Για ιατρική αμέλεια κατηγορείται ο γιατρός του – Έφοδος της Αστυνομίας στο σπίτι του

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα - Εξερράγη μονοθέσιο! (videos+photos)

Πέτσας για κρούσματα: Fake news τα περί διπλής καταγραφής από τον ΕΟΔΥ- Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: Όχι σε σταδιακή άρση lockdown στις 7 Δεκεμβρίου

Πολεμική Αεροπορία: Αυτή είναι η ελληνική «οχιά» που τρέμει ο Ερντογάν - Έτοιμο το πρώτο F-16 Viper

Εισήγηση - «βόμβα» σε Μητσοτάκη: «Μην ανοίξεις τίποτα - Καθολικό lockdown και τα Χριστούγεννα»

Κοινή ναυτική εκπαιδευτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στα νότια της Καρπάθου – Εντυπωσιακές εικόνες

Έρχεται «μπαράζ» πληρωμών: Τι ισχύει για επιδόματα, κληρονόμους και έκτακτο βοήθημα

Οι Κινέζοι κήρυξαν «πόλεμο» στον ύπνο - Τι κάνουν και δεν κοιμούνται;

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό

Star Wars: Πέθανε ο «Darth Vader» Ντέιβιντ Πράουζ

Κορονοϊός: Σοκάρει ο Κώστας Τσόκλης - Θα έσωζα τον γέροντα, το παιδί μπορεί να είναι ένα βόδι όρθιο