ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορoνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις 4 νέα κρούσματα

Κορoνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις 4 νέα κρούσματα

Στα 2.840 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά την ανακοίνωση τεσσάρων νέων κρουσμάτων από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Δεν σημειώθηκε νέος θάνατος και ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα παραμένει 165.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι αφορμή να διαμορφώσουμε μια νέα οπτική για τις μεταμοσχεύσεις».

Πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια

Ο καθηγητής ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2 και εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει παραγωγή. 

Ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες φάσεις.

Όπως εξήγησε, στην τρίτη φάση,  το εμβόλιο δίνεται στον πληθυσμό. «Χρειάζεται χρόνο, γι' αυτό ακούτε ότι χρειάζεται ένα έως ενάμιση χρόνο. Ευελπιστούμε ότι κάποια από τα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου». 

Και συνέχισε: «Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια, δεν θα φτάσει ένα. Εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο- μακρόχρονη διαδικασία με τους μεγίστους κανόνες ασφαλείας. Πιστεύω ότι θα αργήσει, και να βγουν γρήγορα εμβόλια δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο».

Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία, ο λοιμωξιολόγος είπε πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής.

Όπως είπε, ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μπερδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως το δεύτερο κύμα στρατηγικής προχωρά ομαλά και σταθερά.

Υπενθύμισε πως από τις 25 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μεταφορές από και προς τα νησιά. Το μέτρο της 14ημερης καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε γνωστό πως τη Δευτέρα θα παρθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία και τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

BEST OF NETWORK