ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: Στους 168 οι νεκροί - 3 νέα κρούσματα - 2.853 συνολικά

Κορωνοϊός: Στους 168 οι νεκροί - 3 νέα κρούσματα - 2.853 συνολικά

Στα 2.853 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την καταγραφή τριών νέων κρουσμάτων.

Δύο νέοι θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 168. 

Συνολικά, 98 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

 

 Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία είναι πλέον οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο.

 

Μάλιστα, σε μια ημέρα, οι περιπτώσεις της νόσου ξεπέρασαν τις 100.000. Πλέον, κύριο πεδίο εξάπλωσης του ιού είναι η Λατινική Αμερική.

Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη - «Καμπανάκι» για μπαρ, πλοία, θέρετρα 

Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη. 

 

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη. 

 

Σε ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού και εάν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως δεν το εγγυάται 100%. 

Κύρια πηγή μετάδοσης του ιού τα υγροσταγονίδια 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο.

 

Όπως είπε, η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

 

«Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

 

 

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

 

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

 

Και συνέχισε λέγοντας: «Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

Για τα εμβόλια: «Δεν χρειάζεται βιασύνη»

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής είπε πως ένα χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα και δημιουργία εμβολίων που βοηθούν στην παραγωγή πρωτεΐνης. Όπως είπε, οι ΗΠΑ παρήγγειλαν ήδη ποσότητες του εμβολίου, και σημείωσε πως δεν θέλει βιασύνη, θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο από μια εταιρεία», επισήμανε.

 

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου για τον Η1Ν1».

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και τα καταστήματα εστίασης.

 

Ο υφυπουργός σημείωσε πως θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός σε κάθε κατάλυμα ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικοί χώροι καραντίνας ανά Περιφέρεια και ανά νησί.

 

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα και στις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, των κατασκηνώσεων, των χώρων απασχόλησης.

 

Συνέχισε λέγοντας πως από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2.236 επιβάτες. 

 

«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς για τους τουρίστες που θα φτάνουν στη χώρα από εισερχόμενες πτήσεις του εξωτερικού», τόνισε. 

 

Σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τουρίστες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε υπάρχει σχέδιο από το κράτος. 

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen