ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 203 νέα κρούσματα στη χώρα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε την Κυριακή 203 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κορονοϊός: 203 νέα κρούσματα στη χώρα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Aναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξης:

- εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.

- τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

- πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

- δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,

- τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,

- δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,

- επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,

- τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,

- ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,

- δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

- πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,

- τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,

- δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

22 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 1.438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.

Από αυτούς, οι 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 650.998 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7274(1.12%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Τα εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη μέρα

Η μη τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού μπορεί να έχει εφιαλτικά αποτελέσματα στη χώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης που καταγράφει ο κορονοϊός τώρα, μέχρι το τέλος του 2020, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 700 κρούσματα την ημέρα.

Η μελέτη αναφέρει πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι:

- H μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), την τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

- Η αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις).

- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων).

- Η υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού).

- Η άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας.

- Η απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων).

- Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ).

- Η αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300 ευρώ.

- Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορονοϊού.

- Η χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS–CoV-2.