ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Παράταση στα μέτρα για 14 μέρες - Τι θα ισχύει με τους οίκους ευγηρίας

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Κορονοϊός: Παράταση στα μέτρα για 14 μέρες - Τι θα ισχύει με τους οίκους ευγηρίας

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έκαναν ανακοινώσεις για νέα μέτρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων που έχουν μολυνθεί, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο καθηγητής συνιστά σε όσους γυρνούν από διακοπές να περιορίσουν για 7-10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές, κυρίως με τους ηλικιωμένους. Κάλεσε επίσης τους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Παράταση μέτρων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση των ακόλουθων μέτρων για 14 μέρες ακόμα:

- Τήρηση αποστάσεων, αριθμός πελατών στα καταστήματα εστίασης

- Υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των γυμναστηρίων και των χώρων εστίασης για τους πελάτες

- Μέτρα σε παραλίες (απόσταση ομπρελών, αριθμός λουόμενων)

- Μέτρα σε εκκλησίες και κάθε τόπο λατρείας, απαγόρευση λιτανειών

- Αναστολή πανηγυριών και κάθε δημόσιας εκδήλωσης με όρθιους

- Τήρηση αποστάσεων σε ΚΥΤ

Επιπλέον, η Ελλάδα θα σταματήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου να δέχεται αεροπλάνα που προέρχονται από τη Βαρκελώνη και τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, ενώ θα εξεταστεί η πολιτική της χώρας για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Αναστέλλεται επίσης η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία.

Νέα μέτρα σε Μυτιλήνη, Ζάκυνθο και Ημαθία

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Μυτιλήνη και Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται τα κάτωθι μέτρα:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:

- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Το σχέδιο για τους οίκους ευγηρίας

Σειρά νέων μέτρων για τα γηροκομεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Οι μονάδες αυτές προστατεύθηκαν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φροντίδα που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στους ηλικιωμένους που φροντίζουν».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «καταρτίσαμε μια δέσμη μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους».

Το σχέδιο δράσης έχει τρεις άξονες:

1) Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στις μονάδες αυτές. Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον δεν μπορούν να υπάρχουν οι αποστάσεις που προβλέπονται. Θα προβλέπεται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες. Το προσωπικό να μην εργάζεται σε πάνω από μια μονάδες.

2) Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση της συμμόρφωσης στις οδηγίες:

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και στην αύξηση προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα

3) Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε ήδη καταρτίσει δύο συντονιστικές μονάδες.

Τα μέτρα

- Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες φιλοξενούμενων.

- Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους και όχι σε τραπεζαρία

- Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενουμένων και για άλλες ασθένειες

- Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος

- Σε περιπτώσεις κρουσμάτων έλεγχος σε όλο το προσωπικό για 2 εβδομάδες και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, αντικατάστασή του από ειδικές ομάδες, είτε από ομάδα παρέμβασης

- Ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζομενους για να το συμπληρώνει κάθε μέρα και να γίνεται ευκολότερη ιχνηλάτηση

- Δειγματοληπτικά τεστ

- Σύνταξη κώδικα ασφαλείας συμπεριφοράς του προσωπικού εντός και εκτός δομής με βασικές προφυλάξεις σε όλες τις δραστηριότητές τους. Ακόμη και εκτός από τις δομές, μάσκες σε όλες τις δραστηριότητες

- Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους

- Συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι

270 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από το σύνολό των κρουσμάτων τα 2.012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.