ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Ο γενετικός παράγοντας κινδύνου αποτελεί πιθανώς κληρονομιά από τους Νεάντερταλ

Οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την εκδήλωση σοβαρής νόσου Covid-19, πιθανώς έχουν κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Κορονοϊός: Ο γενετικός παράγοντας κινδύνου αποτελεί πιθανώς κληρονομιά από τους Νεάντερταλ

Το γενετικό υπόβαθρο είναι ένας μόνο από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου να αρρωστήσει σοβαρά κάποιος λόγω του κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η προχωρημένη ηλικία και το φύλο (άνδρας).

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει μια γονιδιακή περιοχή στο χρωμόσωμα 3, η οποία σχετίζεται με αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από λοίμωξη εξαιτίας του κορονοϊού. Αναζητώντας την προέλευση αυτής της περιοχής, οι δύο ερευνητές, ο σουηδικής καταγωγής κορυφαίος Ευρωπαίος παλαιογενετιστής Σβάντε Πεέμπο, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, καθώς και ο δρ Ούγκο Ζέμπεργκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν αρχαία γονιδιώματα από Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές στο χρωμόσωμα 3 προέρχονται από μια μεγάλη ομάδα γονιδίων (απλότυπο), που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ στο σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens). Η εν λόγω γενετική ομάδα, η οποία σχετίζεται στενότερα με Νεάντερταλ ηλικίας 50.000 ετών από την Κροατία, είναι σήμερα παρούσα στο 16% των Ευρωπαίων και στο 50% των κατοίκων της Νότιας Ασίας.

Η μεγαλύτερη συχνότητα υπάρχει στο Μπαγκλαντές, όπου το 63% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει στο DNA του τουλάχιστον ένα αντίγραφο αυτού του νεαντερτάλειου γενετικού παράγοντα κινδύνου. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι γενικότερα η συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων εξηγεί εν μέρει τις διαφορές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19 που παρατηρείται διεθνώς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)