ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα, τα 272 στην Αττική

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του Οκτώβρη η Αττική σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς από τα 441 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα, τα 272 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. 

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα, τα 272 στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Αττική, καθώς κατά τη διάρκειά του εντοπίστηκαν περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 411 νέα κρούσματα του Sars -CoV-2 στη χώρα. Από τα 378 εγχώρια κρούσματα,τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Είκοσι οκτώ (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 214 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 144 (36,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με

γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πέντε κρούσματα κορονοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία»

Με τα παρόντα στοιχεία εκτιμάται η ετοιμότητα λειτουργίας της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», που εφημερεύει το προσεχές Σάββατο 3 Οκτωβρίου, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τα κρούσματα covid-19 που εντοπίστηκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δημοσιεύματα περί παύσης λειτουργίας της Κλινικής.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν χθες 5 θετικά κρούσματα SARS-CoV-2 (3 ιατρικού προσωπικού και 2 νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής). Στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, όλοι οι υπηρετούντες στην Κλινική, συνολικά 38 άτομα, υποβάλλονται σε τεστ Covid. Πραγματοποιήθηκε απολύμανση στη Θωρακοχειρουργική Κλινική και οι 4 νοσηλευόμενοι ασθενείς της παραμένουν σε νοσηλεία μη μετακινούμενοι.

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας από την νόσο Covid-19 σε οικισμούς του δήμου Θηβαίων και του δήμου Χαλκιδέων

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας από την νόσο Covid-19 στους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα:

- Αίρεται η σύσταση της μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, προς την εργασία τους. Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).

- Η παραπάνω ισχυρή σύσταση, ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

- Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:

• Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

• Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά μετά από σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ελέγχων για Covid-19 σε οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, όπου προέκυψε μέχρι στιγμής ένα θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο ιχνηλατείται ως προς τις επαφές του.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τις τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Μήνυμα του 112 για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο Covid-19 στην Κύθνο

Επείγουσα ειδοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο Covid-19 στην Κύθνο.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα, που καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας και τους παραπεμπει στον σύνδεσμο : https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/se-kathestos-eidikon-perioristikon-metron-i-kythnos

Αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων στις φυλακές μέχρι να περάσει η επιδημία, τονίζει η ΓΓΑΠ, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού σε Γρεβενά και Πάτρα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί η Γενική Γραμματεία Αντεγκλημαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όλες οι φυλακές της χώρας μετά τον επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα Καταστήματα Κράτησης Γρεβενών και Πάτρας.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΑΠ, εφαρμόζονται από την πρώτη στιγμή αυστηρά όλα τα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα στις φυλακές της επικράτειας, για να μην υπάρξουν κρούσματα και να αντιμετωπιστεί άμεσε κάθε πρόβλημα, ενώ η τήρηση των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων θα παραμείνει αυστηρή μέχρι να εξαφανιστεί η πανδημία. «Πρώτο μέλημα όλων μας είναι να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων και των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε Γρεβενά και Πάτρα διευκρινίζεται ότι: Από το Κατάστημα Κράτησης στα Γρεβενά ελήφθη αναφορά σχετικά με την ύπαρξη κρούσματος σε σωφρονιστικό υπάλληλο στις 27/9/2020. Ο υπάλληλος παρουσίασε μόνο πυρετό και κανένα άλλο σύμπτωμα της ασθένειας. Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, ο ασθενής τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτική ιχνηλάτηση των επαφών του και απολύμανση σε όλους τους χώρους που βρέθηκε. Η διοίκηση των φυλακών τηρεί απαρέγκλιτα όλες της οδηγίες και κατευθύνσεις που έχει δώσει η Γενική Γραμματεία, κυρίως δε τη συνεχή χρήση μάσκας και γαντιών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, την επάρκεια απολυμαντικών και την τήρηση αποστάσεων.

Σε ό,τι αφορά το Κατάστημα Κράτησης στην Πάτρα, η ΓΓΑΠ ενημερώθηκε ότι στις 26/9/2020 υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και παρ' ότι ήταν ασυμπτωματικός τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Η διοίκηση του Καταστήματος προχώρησε σε προληπτικά τεστ σε όσους εργαζόμενους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ενώ τηρεί με σχολαστικότητα όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική ενώ ο χώρος εργασίας των υπαλλήλων απολυμαίνεται δύο φορές την ημέρα.