ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 399 νέα κρούσματα και 3 νέοι θάνατοι - Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%

Σε 399 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55,9% άνδρες.

Κορονοϊός: 399 νέα κρούσματα και 3 νέοι θάνατοι - Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%

Τα 3.122 (15,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 87 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 24 (27,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 229 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα, 158 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Β. Κοντοζαμάνης -covid-19: Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%

Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διαβεβαίωσε, σήμερα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είπε μάλιστα ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δωρεές προκειμένου να διασφαλιστεί το απόθεμα που χρειάζεται η χώρα.

Σχετικά με την ρεμντεσιβίρη υπενθύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς κόστος για τη χώρα μας και υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που διατίθενται στην Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση και επισήμανε ότι όπως και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σήμερα, όπως είπε, η Ελλάδα παρέλαβε 144 φιαλίδια και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα παραλάβει πολύ περισσότερα, διότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την προμήθεια κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου «αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας». Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί σοβαρό χειρουργείο» προσέθεσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- «για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας».

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους 6 μήνες και αυτό συνεχίζει να "χτίζεται", ώστε -όπως εξήγησε- αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών.

Γκ. Μαγιορκίνης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όσο ο καιρός χαλάει θα αυξάνεται και συγχρωτισμός

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Με αυτή τη φράση ο Γ.Μαγιορκίνης, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας ότι «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους. Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κος Μαγιορκίνης επανέλαβε για την Αττική ότι «υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός» ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερική εξωτερική χώροι , όπως άφησε να εννοηθεί.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως « στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε τέλος στην κόπωση που αισθάνονται το 60% των πολιτών της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, την οποία χαρακτήρισε δικαιολογημένη προσθέτοντας πως «η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, όπως είδατε ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε και τον Λευκό Οίκο».