ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Αύξηση κατά 20% στα κρούσματα σε μόλις 5 μέρες

Βρισκόμαστε σε «κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Πέμπτης.

Κορονοϊός: Αύξηση κατά 20% στα κρούσματα σε μόλις 5 μέρες

Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».

«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

«Όπως και την άνοιξη», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης».

Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Όλα τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ' εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 1

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.