ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Μεγάλη η διασπορά του ιού εντός οικογενειών κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι επαφές ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και γενικά ανάμεσα σε όσους μένουν μαζί, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη διάρκεια ενός «λοκντάουν», δείχνει μια κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κορονοϊός: Μεγάλη η διασπορά του ιού εντός οικογενειών κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με το «Nature» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσαν στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, καθώς και 15.000 στενές επαφές τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού κατά περίπου 10%. Εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων.

Η μελέτη δείχνει ότι η επιβολή «λοκντάουν» αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα νοικοκυριά (ιδίως αν κάποιο μέλος ήταν απρόσεκτο, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όταν έβγαινε από το σπίτι), ενώ παράλληλα μειώθηκε η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ αγνώστων μέσα στην κοινότητα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)