ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρουργείο: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Έναν εντελώς απροσδόκητο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει μια χειρουργική επέμβαση σε μοιραία κατάληξη, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

 

Χειρουργείο: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους υποβάλλονται σε χειρουργείο οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Η έρευνα δείχνει ότι διάφορα περιστατικά, όπως η διεξαγωγή της επέμβασης την ημέρα των γενεθλίων του γιατρού ή τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού, καμία φορά με μοιραίες συνέπειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ΆΑντζελες (UCLA), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών, οι οποίες αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.

Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται τις μέρες των γιορτών (ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), καθώς και τα σαββατοκύριακα.

Πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν δείξει ότι διάφορα πράγματα (θόρυβοι, προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό, συζητήσεις με παρευρισκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές κ.α.) μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του χειρουργού την ώρα της επέμβασης και να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοσή του.

Φαίνεται πως την ημέρα των γενεθλίων τους μερικοί γιατροί βιάζονται να τελειώσουν με τα χειρουργεία μια ώρα αρχύτερα ή, όταν πια έχουν γυρίσει στην οικογένειά τους για να γιορτάσουν τα γενέθλια τους, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αν κάποιος ασθενής εμφανίσει μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τα ευρήματα δημοσειύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Διαβάστε επίσης:

Οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τη γνωστική λειτουργία - Δείτε πόσο

Προγραμματισμένο χειρουργείο: 5 βήματα για να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς που χειρουργούνται τη νύχτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ