ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Η πρόκληση της διαχείρισης της σχέσης παχυσαρκίας και Covid

Η στενή σχέση μεταξύ του COVID-19 και της παχυσαρκίας αποτελεί για τον Διεθνή Οργανισμό Παχυσαρκίας μια ευκαιρία για άμεση συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Κορονοϊός: Η πρόκληση της διαχείρισης της σχέσης παχυσαρκίας και Covid

Μία πρόσκληση για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον. Τα μέτρα που ελήφθησαν διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας οδήγησαν σε αλλαγές στη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, καθώς και σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, στις 4 Μαρτίου, με κεντρικό μήνυμα "Every BODY Needs Everybody".

Σύμφωνα με την ΕΙΕΠ, η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19. Τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ του Covid-19 και της υποκείμενης πανδημίας παχυσαρκίας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.

«Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας επιβάλλεται άμεσα δίκαιη, ολοκληρωμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου σε όλο το φάσμα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία», αναφέρει ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Σημειώνει ότι εντός του πλαισίου της νόσου Covid-19 επιβάλλεται:

- Tα άτομα που νοσούν από παχυσαρκία να συμπεριληφθούν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19.

- Επάνδρωση του συστήματος υγείας με προσωπικό εκπαιδευμένο στη διαχείριση παχύσαρκων ασθενών, με γνώση στην πολυπλοκότητα της νόσου και στις ανάγκες φροντίδας τους.

- Εξοπλισμός του συστήματος υγείας με υποδομές ικανών προδιαγραφών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των παχύσαρκων συνανθρώπων μας.

«Η άμεση μαζική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το σύστημα υγείας, υπολογίζοντας τη συχνότητά της και τις επιπτώσεις της στην ατομική και δημόσια υγεία», αναφέρει ο Χρήστος Γαλανάκης, Γενικός/ Οικογενειακός γιατρός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΕΠ και συμπληρώνει: «Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι απαραίτητοι, ως υγειονομικοί και ως σύστημα υγείας, ως οικογένεια και ως εκπαιδευτικό σύστημα και ως πολίτες μέλη μιας ευσυνείδητης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας και πολιτείας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις στην υποστήριξη των ανθρώπων με παχυσαρκία. Μέσα από το πρίσμα του φετινού μηνύματος, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας κρίνει απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής. Είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία και υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση στην παχυσαρκία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)