ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρά Covid: Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Περίπου ο ένας στους τρεις από τους ανθρώπους που υποφέρουν για αρκετούς μήνες από επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» ξεκίνησαν με ασυμπτωματική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Μακρά Covid: Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση, ανέλυσε στοιχεία για 1.407 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Περισσότερο από δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση, το 27% (382 άτομα) εμφάνιζαν συμπτώματα της Covid-19, όπως δύσπνοια, πόνους στο στήθος ή στην κοιλιά, βήχα κ.ά. Το 32% -σχεδόν το ένα τρίτο- αυτών των ατόμων με τα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί στην αρχική φάση της λοίμωξης έως τη δέκατη ημέρα μετά το θετικό τεστ κορονοϊού που έκαναν.

Επίσης, η μελέτη «βρήκε» ότι μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε παιδιά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής Μελίσα Πίντο. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι περισσότερες γυναίκες (59%) από ό,τι άνδρες αναφέρουν τέτοια επίμονα προβλήματα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορα συμπτώματα μπορούν να επιμένουν ακόμη και έξι μήνες ή περισσότερο μετά την αρχική λοίμωξη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο medRxiv.

Διαβάστε επίσης:

Covid μακράς διάρκειας: Ποια είναι τα συμπτώματα στα παιδιά

Κορονοϊός: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της μακράς Covid

Κορονοϊός: Διάρκεια και βαρύτητα συμπτωμάτων