ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της μακράς Covid

Ασαφής παραμένει η διάρκεια των συμπτωμάτων της Covid-19

Κορονοϊός: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της μακράς Covid

Βρετανική μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Ντάνι Άλτμαν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα πέμπτο των ασθενών Covid-19 στη χώρα, έχουν συμπτώματα ακόμη και πέντε εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, με τους μισούς από αυτούς, δηλαδή τον έναν στους δέκα, συνολικά, ασθενείς με κορονοϊό, να συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πρόκειται για άλλη μία επιβεβαίωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19» δεν είναι τόσο σπάνια.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι το 14,5% των ασθενών στη Βρετανία είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και το 2,2% για 12 εβδομάδες, αλλά τα νέα επίσημα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία δείχνουν ότι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα είναι πιο συχνά από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Με βάση τα στοιχεία από τυχαίο δείγμα νοικοκυριών στην Αγγλία, το 21% των σχεδόν 8.200 ασθενών Covid-19 που παρακολουθούνταν μετά την αρχική διάγνωσή τους είχαν συμπτώματα της νόσου μετά από πέντε εβδομάδες, ενώ το 9,9% ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες.

Το 11,5% των συμμετεχόντων στη βρετανική έρευνα, πέντε εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση ανέφεραν κόπωση, το 11,4% βήχα, το 10,1% πονοκεφάλους, ενώ μικρότερα ποσοστά ανθρώπων ανέφεραν άλλα συμπτώματα (πυρετό, μυικούς πόνους, διάρροια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.).

Για «ανησυχητικά ευρήματα» έκανε λόγο ο δρ Άλτμαν. Όπως σημείωσε, «αυτοί οι αριθμοί είναι κάπως πιο ανησυχητικοί από ό,τι πολλοί είχαν φοβηθεί. Αν κάποιος προεκτείνει στα παγκόσμια κρούσματα Covid-19, αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πέντε έως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι με μία μακρόχρονη κατάσταση, για την οποία ακόμη δεν έχουμε σαφή εξήγηση ούτε θεραπευτικό σχέδιο».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο, τελικά, μπορεί να διαρκέσει η μακρά Covid-19. Υπάρχουν αναφορές ασθενών που ταλαιπωρούνται επί πολλούς μήνες και οι οποίοι είχαν μολυνθεί στην αρχή του πρώτου κύματος, συνεπώς τα συμπτώματά τους διαρκούν για περισσότερο από οκτώ μήνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες άσχετα από τη βαρύτητα της νόσου

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εκδηλώνει το 28% των ηλικιωμένων

Κορονοϊός: Διάρκεια και βαρύτητα συμπτωμάτων