ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εκδηλώνει το 28% των ηλικιωμένων

Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το 28% των ηλικιωμένων ασθενών με κορονοϊό παρουσίασε ένα ψυχικό σύμπτωμα που αύξησε τον κίνδυνο σοβαρότερης νόσου και παραμονής σε ΜΕΘ.

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εκδηλώνει το 28% των ηλικιωμένων

Οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσαν τα αρχεία 817 ασθενών με Covid-19 ηλικίας 65 ετών και άνω και διαπίστωσαν ότι η σύγχυση -γνωστή και ως παραλήρημα- ήταν το έκτο πιο συχνό σύμπτωμα, αλλά και ένα από τα βασικά συμπτώματα στο 16% των ασθενών.

Επίσης, το 37% των ασθενών που εμφάνισε σύγχυση, δεν είχε κανένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως πυρετό ή δύσπνοια, έδειξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, υποστηρίζει τη σύνδεση ανάμεσα στη σύγχυση και τον κορονοϊό.

Η μελέτη εκτίμησε ότι το ποσοστό σύγχυσης μεταξύ των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ έφτανε στο 65%, σύμπτωμα που θα μπορούσε να έχει αυξηθεί από την απομόνωση που επιβάλλεται στη ΜΕΘ για τον περιορισμό εξάπλωσης της λοίμωξης.

Η σύγχυση είναι το ξαφνικό παραλήρημα ή η ξαφνική αλλαγή στην ψυχική κατάσταση. Το άτομο μπορεί να φαίνεται αποπροσανατολισμένο ή να αποσπάται η προσοχή του και μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία συγκέντρωσης ή εστίασης της προσοχής.

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19 ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, επισημαίνει η Δρ. Charulatha Nagar, νευρολόγος στο Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Στα πιο συχνά συμπτώματα της μόλυνσης από SARS-CoV-2, συγκαταλέγονται τα εξής:

- Υψηλός πυρετός
- Επίμονος βήχας
- Αλλαγή ή απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
- Δυσκολία στην αναπνοή

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν πονόλαιμο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης για όσους έχουν υψηλό σάκχαρο

Κορονοϊός: Οι ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό