ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορονοϊός: Οι ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στρέψει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη θωράκιση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.

Κορονοϊός: Οι ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με τον Δρα Rob Thomas, ογκολόγο στα νοσοκομεία του Bedfordshire και του Cambridge με ερευνητικό έργο στον ρόλο που παίζει η διατροφή στη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου, οι συννοσηρότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Επομένως, η σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει τη σημασία της βιταμίνης D στη θωράκιση του οργανισμού έναντι του νέου κορονοϊού.

Σημαντικός όμως φαίνεται να είναι και ο ρόλος των φυτοχημικών, των φυσικών χημικών ενώσεων που περιέχονται στα φυτικά τρόφιμα και στα οποία οφείλεται η γεύση, το χρώμα και το άρωμά τους.

Η υπό εξέλιξη έρευνα Phyto-V στο Νοσοκομείο Bedford με επικεφαλής τον Δρα Thomas, εξετάζει τη δράση φυτοχημικών που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έναντι της νόσου SARS όπως η εσπερετίνη (εσπεριδοειδή), η κατεχίνη και η κερκετίνη (ρόδι), η αλόη-εμοδίνη (αλόη βέρα), τα κουρκουμινοειδή (κουρκουμάς) και η απιγενίνη (χαμομήλι). Μελέτες το 2003, είχαν διαπιστώσει πως οι παραπάνω ενώσεις εμπόδιζαν τον ιό που προκαλούσε τη νόσο SARS να προσβάλει τα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.

Οι τωρινές μελέτες στηρίζονται στη χορήγηση συμπληρωμάτων με τα προαναφερθέντα φυτοχημικά, τα οποία έχουν κριθεί ασφαλή και παράλληλα μπορούν να διατεθούν άμεσα, για να διαπιστωθεί επιπλέον η δυνατότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

«Η τακτική λήψη τους εξασφαλίζει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως στον περιορισμό ασθενειών όπως ο καρκίνος και η χρόνια φλεγμονή», εξηγεί ο Δρ. Thomas, και συμπληρώνει πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.

Οι πρόσφατες μελέτες λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ευρήματα που συνδέουν διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και τρόφιμα με σάκχαρα -από τις οποίες απουσιάζουν τα φυτοχημικά- με την κακή υγεία του εντέρου και συνακόλουθα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά δρα προστατευτικά.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι καλύτερες τροφές για το ανοσοποιητικό (εικόνες)

Κορονοϊός: 5 τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού (βίντεο)

Κορονοϊός: Τι να πίνετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας (εικόνες)