ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες άσχετα από τη βαρύτητα της νόσου

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός –πάνω από 37,8–, ο επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης.

Κορονοϊός: Το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες άσχετα από τη βαρύτητα της νόσου

Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, περισσότερα από τα μισά άτομα που νόσησαν –ακόμη και ελαφρά– με τον νέο κορονοϊό συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από κέντρο αντιμετώπισης της COVID-19 στο Νοσοκομείο St James στο Δουβλίνο. Το 54% ήταν γυναίκες και το 46% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 49,5 έτη.

Το 55,5% εξ αυτών είχαν νοσηλευθεί για COVID-19, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνταν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών έγινε 72 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο για όσους είχαν νοσηλευθεί και 14 ημέρες μετά τη διάγνωση για όσους δεν είχαν νοσηλευθεί.

Με βάση ειδική κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κόπωσης, το 52,3% των συμμετεχόντων εμφάνιζε κόπωση τουλάχιστον έξι –ακόμη και δέκα– εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον νέο κορονοϊό. Μόνο το 42,2% των εθελοντών ανέφεραν ότι ένιωθαν απολύτως υγιείς μετά τη νόσηση.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της βαρύτητας της νόσου, της ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή της αύξησης των δεικτών φλεγμονής με την πιθανότητα εμφάνισης εμμένουσας κόπωσης μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό.

Οι γυναίκες καθώς και τα άτομα με ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από επίμονη κόπωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά

Κορονοϊός: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι στους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Κορονοϊός: Γιατί 1 στους 10 επιστρέφει στο νοσοκομείο εντός 10 ημερών