Η επιστήμη της Ιατρικής μάσκας και οι επιλογές για καλύτερη προστασία

Η μεγάλη αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα δείχνει να μην έχουν επηρεάσει ακόμη τη νοσηρότητα, η οποία είναι μεγάλη και φαίνεται ότι θα παραμείνει για καιρό σε υψηλά επίπεδα. Τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου Κορωνοϊού εγείρουν έντονες ανησυχίες, ωθώντας τις υγειονομικές αρχές σε πιο αυστηρές, εξειδικευμένες συστάσεις σχετικά με τη χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους. Παρακάτω συνοψίζουμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά από τους τύπους μασκών που θα βρείτε στο εμπόριο.

Μάσκες μίας χρήσης

Οι συνήθεις Ιατρικές (ή χειρουργικές) μάσκες μίας χρήσης παρέχουν περίπου 80% προστασία, καθώς αποτελούνται από τρία στρώματα υλικών που επιτυγχάνουν φιλτράρισμα υψηλής απόδοσης αλλά είναι δύσχρηστες λόγω μέτριας εφαρμογής τους στο πρόσωπο, η οποία διευκολύνει τη διείσδυση του ιού. Επιπλέον, η μεταχείρισή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν πρέπει να αγγίζεται η επιφάνειά τους, ενώ πρέπει να φοριούνται μόνο μία φορά και όχι για περισσότερο από 3-4 ώρες, γεγονός που αυξάνει το κόστος, όταν η τακτική χρήση είναι αναγκαία.

Μια δεύτερη επιλογή είναι οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) χωρίς βαλβίδα, οι οποίες φιλτράρουν τον εισερχόμενο και τον εξερχόμενο αέρα με αποτελεσματικότητα έως και 95%. Ωστόσο, η πολύ στενή εφαρμογή τους τις καθιστά άβολες. με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο χρήστης να αγγίζει συχνά το πρόσωπο και να αυξάνει ποσοστά επιμολύνσεων. Επιπλέον, έχουν πολύ υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, στις οποίες υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μη-Ιατρικές μάσκες

Οι επαναχρησιμοποιούμενες μη-Ιατρικές μάσκες από απλό βαμβακερό ή συνθετικό ύφασμα προφυλάσσουν μεν, αλλά όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς φιλτράρουν ανεπαρκώς τον αέρα λόγων των μεγάλων πόρων τους. Επιπλέον, χρειάζονται πλύσιμο μετά από κάθε χρήση, σε θερμοκρασία 60 οC. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μη-Ιατρικές μάσκες που δεν αποτελούν Ιατροτεχνολογικά προϊόντα ενέχουν κινδύνους, καθώς η μέθοδος παραγωγής τους, τα υλικά κατασκευής και η απόδοσή τους δεν είναι πιστοποιημένα.

Επαναχρησιμοποιούμενες Ιατρικές μάσκες

Οι επαναχρησιμοποιούμενες Ιατρικές μάσκες προσφέρουν υψηλή ποιότητα και αξία σε σχέση με την τιμή τους. Αποτελούνται συνήθως από υλικό ειδικά επεξεργασμένο έτσι ώστε να εμποδίζεται η δράση ιών και βακτηρίων, γεγονός που εξασφαλίζει αποτελεσματική και παρατεταμένη προστασία. Συγχρόνως, συνδυάζουν την άνετη εφαρμογή και την ευκολία χρήσης με το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω της ανθεκτικότητάς τους και της δυνατότητας πολλών χρήσεων.

Πως όμως να επιλέξετε την ιδανική μάσκα για εσάς;

Καθώς η μάσκα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, είναι σημαντικό κατά την επιλογή της να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως:
˧ ασφάλεια,
˧ εφαρμογή,
˧ ευκολία χρήσης,
˧ ανθεκτικότητα,
˧ οικονομία,
˧ σεβασμός προς το περιβάλλον,
˧ κόστος χρήσης σε βάθος χρόνου.

Οι νέες τεχνολογίες Ιατρικής μάσκας παρέχουν μόνο πλεονεκτήματα

Οι μάσκες νέας τεχνολογίας συνδυάζουν την ασφάλεια με όλα τα παραπάνω οφέλη. Μια τέτοια μάσκα είναι η Clarion Mask για τον νέο Κορωνοϊό. Προϊόν ελβετικής τεχνολογίας Livinguard™, η Clarion Mask πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και επιπλέον φέρει πιστοποίηση CE Ιατροτεχνολογικού προϊόντος Κλάσης Ι και χαρακτηρισμό χειρουργικής μάσκας Τύπου ΙΙ, σε συμμόρφωση με το πρότυπο ΕΝ 14683:2019.

gea

Ποιο αναλυτικά, τα οφέλη των επαναχρησιμοποιούμενων Ιατρικών μασκών νέας τεχνολογίας Livinguard™

˧ Υψηλή προστασία και τεχνολογία αδρανοποίησης του νέου Κορωνοϊού: Η μάσκα διαθέτει 3 στρώματα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με την πρωτοποριακή ελβετική τεχνολογία Livinguard™. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το υλικό της μάσκας εξουδετερώνει κατά 99,9% (σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ανεξάρτητων πανεπιστημίων, δείτε [εδώ]) τη δράση τόσο του Κορωνοϊού όσο και άλλων ιών και βακτηρίων, κατά την επαφή τους με την επιφάνεια της μάσκας, και αποτρέπει την εξάπλωσή τους.

˧ Συγκριτικά με τις κοινές μάσκες που απλώς φιλτράρουν τον αέρα, παγιδεύοντας τους ιούς, η Clarion Mask εξαλείφει τους ιούς και ταυτόχρονα αυτο-απολυμαίνεται, παρέχοντας συνεχή προστασία και απαλλάσσοντας τον χρήστη από το άγχος για το κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί ή να μολύνει η επιφάνειά της.

˧ Οικονομία, ευκολία χρήσης και προστασία του περιβάλλοντος: Η Clarion Mask πλένεται εύκολα με κρύο τρεχούμενο νερό έως και 30 φορές (1 φορά εβδομαδιαίως) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και 210 συνεχόμενες ημέρες, αντικαθιστώντας έτσι περισσότερες από 210 μάσκες μίας χρήσης FFP2 – FFP3, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή.

˧ Ασφάλεια για τον χρήστη: Το υλικό της μάσκας είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς δεν περιέχει τοξικά μέταλλα (χαλκός , άργυρος κ.α.).

˧ Άριστη εφαρμογή, άνετη αναπνοή: Η άνεση και η καλή εφαρμογή είναι καθοριστικοί παράγοντες ασφάλειας. Οι ρυθμιζόμενοι βρόχοι αυτιού και η γέφυρα μύτης παρέχουν εξατομικευμένη εφαρμογή και άνεση, και βελτιώνουν την ποιότητα αναπνοής. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να φοράτε ανενόχλητα τη μάσκα πολλές ώρες, χωρίς να πρέπει να τη μετακινήσετε ή να την αφαιρέσετε,

˧ Η Clarion Mask διατίθεται σε τρία χρώματα (μαύρο, μπορντό και μπλε) στο ηλεκτρονικό κατάστημα της GEA Solutions.

Δείτε εδώ πως λειτουργεί η τεχνολογία της Livinguard™



H GEA Solutions, εισαγωγέας στην Ελλάδα των Ιατρικών επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, είναι μία αναγνωρισμένη εταιρία στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής, με εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε υγειονομικό προσωπικό και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως πανεπιστήμια, ινστιτούτα, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.