ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Σύσταση για άμεσο εμβολιασμό όλων των προβλεπόμενων ηλιακών ομάδων στην Ξάνθη

Την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού όσων ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες, για τις οποίες ήδη έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στην πόλη της Ξάνθης, υπογραμμίζει, με κατεπείγουσα ανακοίνωση, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Κορονοϊός: Σύσταση για άμεσο εμβολιασμό όλων των προβλεπόμενων ηλιακών ομάδων στην Ξάνθη

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, που υπογράφει ο πρόεδρός της Γ. Γεωργίου, υπογραμμίζεται ότι έχει παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και παρατίθενται στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν ασθενήσει τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί αλλά δεν το έπραξε.

«Με βάση πρόσφατες μετρήσεις στα αστικά λύματα της πόλης της Ξάνθης», τονίζεται στην ανακοίνωση, «το ιικό φορτίο SARS-COV-2 είναι υπέρμετρα αυξημένο. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν στην κοινότητα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και συνεπώς είναι υψηλός ο κίνδυνος νόσησης, ειδικά από άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

«Ο εμβολιασμός», αναφέρεται σε άλλο σημείο, «είναι το πλέον σημαντικό βήμα για ελάττωση των κρουσμάτων και πρόληψη της νόσου. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας τον παραλείπουν με αποτέλεσμα άτομα στις ηλικιακές ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί να προσέρχονται ανεμβολίαστα και με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στο Νοσοκομείο».

«Από τα στοιχεία που διαθέτουμε», σημειώνει η Επιτροπή, «το διάστημα από 1/3/2021 έως 15/4/2021 προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα νόσησης από κορονοϊό 109 ασθενείς. Από αυτούς: Οι 63 (58 %) είχαν ηλικία άνω των 65 χρονών. Οι 8 (7%) ήταν ηλικίας από 60-64 και οι 38 (35%) ήταν κάτω των 60 χρονών. Στο ίδιο διάστημα, από τους 53 ασθενείς που διακομίστηκαν στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης με συμπτώματα νόσησης από κορονοϊό, οι 32 (62%) ήταν άνω των 65 χρόνων και 7 (13%) είχαν ηλικία μεταξύ 60-65 χρονών. Επιπλέον τούτου παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς μεγάλης ηλικίας προσέρχονται για προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς να έχουν εμβολιαστεί -ως όφειλαν- θέτοντας τους εαυτούς τους και το περιβάλλον σε δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης».

«Είναι προφανές», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, «πως εάν τηρούνταν πιστά και από όλους το πρόγραμμα εμβολιασμών λιγότεροι ασθενείς θα προσέρχονταν για περίθαλψη, θα ήταν μικρότερο το ιικό φορτίο στην κοινότητα και βαθμιαία θα χτιζόταν το τείχος ανοσίας που απαιτείται για εξάλειψη της νόσου. Η επικινδυνότητα των εμβολίων είναι αμελητέα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κανένα στην εκτέλεσή τους. Από τα 34 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca που έγιναν μέχρι τώρα, παρατηρήθηκαν 222 περιπτώσεις θρομβώσεων, ποσοστό 0,00065%. Το αντίστοιχο ποσοστό θρομβώσεων στους καπνιστές είναι 0,18% (1.770 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο καπνιστές), ενώ για στους πάσχοντες από Covid ο αριθμός θρομβώσεων είναι 167.000 ανά εκατομμύριο πάσχοντες, ποσοστό 16,7%».

Τα μέλη της ΕΝΛ συστήνουν επίσης αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ απευθύνουν έκκληση στον γενικό πληθυσμό για μαζικό εμβολιασμό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)