ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου.

Κορονοϊός: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%).

Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου ήταν έντονη στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε.

Λάρισα: Παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση (+34%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα.

Βόλος: Παρατηρήθηκε μείωση (-68%) στα επίπεδα του ιικού φορτίου στο Βόλο.

Ηράκλειο: Καταγράφηκε μείωση (-74%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Καταγράφηκε αύξηση (+176%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ρέθυμνο: Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση (+24%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Παρά την οριακή αύξηση, οι τιμές του ιικού φορτίου χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

Άγιος Νικόλαος: Παρατηρήθηκε αύξηση (+110%) σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Παρά την αύξηση που καταγράφηκε, το ιικό φορτίο παραμένει σε σχετικά χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Παρατηρήθηκε σταθερή αύξηση (+35%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ξάνθη: Ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.

Αλεξανδρούπολη: Παρατηρήθηκε αύξηση (+255%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Σημειώνεται ότι η παραπάνω ποσοστιαία μεταβολή υπολογίζεται συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (5-11/7/21) κατά την οποία τα επίπεδα του ιικού φορτίου ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Ιωάννινα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση (+48%) σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21.