ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάψυξη ωαρίων: Το plan b της σύγχρονης γυναίκας

Η απόκτηση μωρού στο μέλλον από τον 30χρονο ή τον 35χρονο εαυτό σας είναι το αποτέλεσμα της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, της μεθόδου που ολοένα και περισσότερες γυναίκες της γενιάς των Millenials επιλέγουν.

Κατάψυξη ωαρίων: Το plan b της σύγχρονης γυναίκας

Η κατάψυξη των ωαρίων αν και αρχικά εφαρμόσθηκε σε γυναίκες που ήθελαν να εξασφαλίσουν τη γονιμότητά τους για ιατρικούς λόγους (λήψη ισχυρών τοξικών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες), σήμερα πλέον την προτιμούν γυναίκες που θέλουν να μεταθέσουν για αργότερα τη μητρότητα για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, μας λέει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο διακεκριμένος γυναικολόγος, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την κρυοσυντήρηση ωαρίων, με πολυετή εμπειρία στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι η επιστημονική απάντηση στον σεβασμό των επιλογών της γυναίκας, της γυναίκας που δεν θέλει να αγχώνεται από το βιολογικό ρολόι και είμαστε σε θέση να της το προσφέρουμε, επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος ο οποίος μας εξηγεί αναλυτικά τι σημαίνει η κρυοσυντήρηση ωαρίων, τη διαδικασία και τις δυνατότητες που έχει μία νέα γυναίκα όταν επιθυμεί να παγώσει τον χρόνο.

Γονιμότητα και σύλληψη

Η γονιμότητα είναι καθαρά βιολογικό θέμα και όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποια ηλικιακά όρια στις γυναίκες.

Η διατήρηση της γονιμότητας από την άλλη είναι θέμα της επιστήμης και επιτυγχάνεται με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων σε μία ηλικία όπου ακόμα τα αναπαραγωγικά κύτταρα της γυναίκας είναι στην ακμή τους ή και λίγο αργότερα.

Πολλές νεαρές γυναίκες πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 40 ετών για να αποκτήσουν παιδιά, αλλά αυτή η εκτίμηση δεν ισχύει για όλες. Στην πραγματικότητα πολλές γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών δεν μπορούν να συλλάβουν χωρίς βοήθεια, και στην ηλικία των 44 ετών οι πιθανότητες είναι λίγες.

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη των ωαρίων

Η κατάψυξη των ωαρίων επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση της γονιμότητάς. Ο σκοπός είναι η συλλογή των ωαρίων και η κατάψυξή τους, έτσι ώστε μία γυναίκα να έχει την επιλογή να προσπαθήσει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον, χωρίς το άγχος της ημερομηνίας λήξης της γονιμότητάς της. Τα ωάρια μπορούν να αποψυχθούν, να γονιμοποιηθούν και να μεταφερθούν στη μήτρα ως έμβρυα με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το ποσοστό επιτυχίας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί η κατάψυξη των αυγών, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιτυχίας.

Η ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων

Η ιδανική ηλικία για το πάγωμα των ωαρίων είναι μεταξύ 30 και 35 ετών, αλλά την απάντηση δίνει το ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας με την παρακολούθηση του αποθεματικού των ωοθηκών.

Με μία απλή εξέταση για την μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone), η κάθε γυναίκα μπορεί να μάθει πώς λειτουργούν οι ωοθήκες της και τα βιολογικά περιθώρια που έχει.

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Τέσσερα είναι τα στάδια της διαδικασίας της κρυοσυντήρησης των ωαρίων:

1ο στάδιο: Όπως είναι γνωστό, κάθε μήνα οι ωοθήκες κάθε μήνα απελευθερώνουν ένα ωάριο. Στην περίπτωση της κρυοσυντήρησης ωαρίων χρειάζονται περισσότερα ωάρια, γι αυτό το λόγο γίνεται φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

2ο στάδιο: Τα ωάρια στη συνέχεια συλλέγονται από τον γιατρό με ειδική βελόνη, εντελώς ανώδυνα. Σπανίως έχουν παρατηρηθεί ενοχλήσεις μετά την ωοληψία.

3ο στάδιο: Τα ωάρια που έχουν συλλεχθεί και έχουν αξιολογηθεί ως ώριμα καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης, η οποία διασφαλίζει ότι τα ωάρια δεν επηρεάζονται από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

4ο στάδιο: Φύλαξη των ωαρίων σε υγρό άζωτο: Το υγρό εσωτερικό μέρος του ωαρίου αφαιρείται και αντικαθίσταται από κρυοπροστατευτικό υλικό.

Στη συνέχεια βυθίζεται σε υγρό άζωτο στους -196°C και καταψύχεται.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες. Με τη μέθοδο της υαλοποίησης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων και φτάνουν στο 90-95%.

Χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια και όπως πιστοποιούν πολλές επιστημονικές μελέτες η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία τους.

«Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι τάση, ούτε μόδα. Είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση της γυναίκας να αντιμετωπίσει το χρόνο χωρίς άγχος», καταλήγει ο δρ Ι. Βασιλόπουλος.

Στην Ελλάδα την επιτυχημένη αυτή μέθοδο ο Δρ. Ι. Βασιλόπουλος την εφαρμόζει στην Κορυφαία Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO , που εμπιστεύονται οι περισσότερες γυναίκες τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό και που φέτος γιορτάζει τα 6 χρόνια λειτουργίας της!

vasilopoulos

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή