ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ASRM: Δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ο εμβολιασμός κατά του COVID-19

Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως ξεκαθαρίζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ASRM - American Society for Reproductive Medicine – επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να σχετίζονται με τη γονιμότητα για να εξαιρεθεί κάποιος από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

ASRM: Δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ο εμβολιασμός κατά του COVID-19

Με βάση τα δεδομένα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, CDC – Control Disease Center, από τον Σεπτέμβριο του 2021, εκτιμάται ότι το 31% των εγκύων γυναικών έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Όπως παρατηρείται οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 που εμφανίζουν συμπτώματα έχουν 70% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες με COVID-19.

Σύμφωνα με τον ASRM, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια. Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ από το 2020 με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας.
Τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19 πριν από την εγκυμοσύνη και σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ασθενείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης θα πρέπει επομένως να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν και να μην περιμένουν μέχρι τη σύλληψη, την κύηση, τον τοκετό ή μετά τον τοκετό προκειμένου να το κάνουν.

Ο εμβολιασμός νωρίς στην κύηση παρέχει πρόσθετη προστασία στις εγκύους και αφήνει χρόνο για να αναπτυχθεί επαρκής ανοσοαπόκριση πριν από τον τοκετό.

Αν και απαιτούνται πρόσθετες καλά σχεδιασμένες μελέτες, ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συχνότητα αυτόματης αποβολής πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Τρίτη δόση εμβολίου COVID-19 και εγκυμοσύνη

Οι πλήρως εμβολιασμένες γυναίκες που είτε διανύουν την εγκυμοσύνη τους ή ήταν πρόσφατα έγκυοι, θα πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά τη συνιστώμενη ώρα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου (π.χ. μετά από 6 μήνες για το εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech ή μετά από 2 μήνες για το εμβόλιου Johnson και Johnson).

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν όφελος από την καθυστέρηση της χρονικής στιγμής ενός αναμνηστικού εμβολίου (ή του αρχικού εμβολιασμού), με βάση την πρόθεση να μείνετε έγκυος, το τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή την εγγύτητα στον τοκετό. Ούτε η υπογονιμότητα ούτε η εγκυμοσύνη αποτελούν λόγο εξαίρεσης από τη χορήγηση εμβολίου κατά COVID-19.

Τι ισχύει για τους συντρόφους όσων υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας

Οι υποβαλλόμενοι σε θεραπεία, οι σύντροφοί τους και οι προοριζόμενοι γονείς θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ενώ υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους ίδιους και την εγκυμοσύνη τους. Ωστόσο, η πρόσβαση ή όχι σε κέντρα γονιμότητας για ανεμβολίαστους συντρόφους και προοριζόμενους γονείς που παρευρίσκονται σε ραντεβού για την αναπαραγωγική υγεία, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κράτους και των τοπικών αρχών.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ

Psathas Panagiotis photo

Πηγή: ASRM - American Society for Reproductive Medicine