Μ. Αγγελοπούλου, Καθηγήτρια Αιματολογίας: Αναμένουμε ραγδαίες εξελίξεις στη θεραπεία του λεμφώματος

Ουσιαστικά, χωρίζεται σε ποικίλες υποκατηγορίες με διαφορετική πρόγνωση. Η Δρ. Μαρία Αγγελοπούλου, Καθηγήτρια Αιματολογίας στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, μιλά για τη νόσο αυτή, εστιάζοντας κυρίως στην αντιμετώπισή της μέσω διάφορων ενθαρρυντικών και καινοτόμων ιατρικών προσεγγίσεων.

Στις κυτταρικές θεραπείες που εφαρμόζονται με επιτυχία και στη χώρα μας εδώ και έναν χρόνο, αναφέρθηκε η Δρ. Μαρία Αγγελοπούλου, Καθηγήτρια Αιματολογίας στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. Η ίδια μάλιστα εκτιμά, πως σύντομα, ιατροί και ασθενείς πρόκειται να έχουν στη διάθεσή τους ακόμα αποτελεσματικότερες κυτταρικές θεραπείες, που θα βελτιώσουν τα ποσοστά ίασης του λεμφώματος στον πληθυσμό.

Όπως επισήμανε η ίδια, οι διάφορες μορφές του λεμφώματος απαιτούν και διαφορετικές προσεγγίσεις, αναλόγως με τον τύπο και το στάδιο, κάθε φορά. Εν τούτοις, μέχρι και πρόσφατα, ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης είναι μέσω χημειοθεραπειών – με τις γνωστές σε όλους, πια, παρενέργειες. Από εκεί και πέρα όμως, η ιατρική διαθέτει τρία «όπλα» πολύ πιο εξελιγμένα, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αυτές οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις διακρίνονται στις εξής τρεις κατηγορίες: Πρώτον, στις φαρμακευτικές ουσίες που αναστέλλουν μόρια απαραίτητα για την επιβίωση του κακοήθους κυττάρου. Δεύτερη μεγάλη κατηγορία θεραπευτικών προσεγγίσεων αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα και τρίτη και πλέον καινοτόμα προσέγγιση είναι οι κυτταρικές θεραπείες, που εκμεταλλεύονται τα Τ-λεμφοκύτταρα και θεωρούνται επαναστατική μέθοδος κατά του λεμφώματος.

Στη χώρα μας οι κυτταρικές θεραπείες εφαρμόζονται ήδη εδώ και ένα έτος, ενώ αναμένεται περισσότερα κέντρα να πιστοποιηθούν σύντομα, προκειμένου να επεκταθεί η αξιοποίησή τους. Είναι ενδεικτικό ότι με την ενσωμάτωση των θεραπειών αυτών, σε γενικό επίπεδο, οι 8 στους 10 ασθενείς με λέμφωμα θεραπεύονται πλήρως.

Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου εκτιμά ότι πολύ σύντομα, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, θα μπορέσουμε σύντομα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, να έχουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές κυτταρικές θεραπείες, με την εφαρμογή μιας εξατομικευμένης ιατρικής.

ONMED | ΛΕΜΦΩΜΑ - Αγγελοπούλου from DPG Digital Media on Vimeo.