ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: 10 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε

Η ενημέρωση ενός προσώπου ή ενός ζευγαριού προκειμένου να μπορέσει να αναγνωρίσει εάν και πότε είναι η ώρα να αναζητήσει βοήθεια για να πραγματοποιήσει μια από τις θεμελιώδεις επιθυμίες / ανάγκες του ανθρώπινου είδους -αυτή της αναπαραγωγής- αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: 10 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε

Η λήψη της παραπάνω απόφασης, προϋποθέτει την κατανόηση του όρου γονιμότητα. Άραγε τι εννοεί ή τι καταλαβαίνει ο καθένας μας λέγοντας ή ακούγοντας τη λέξη γονιμότητα; Όπως θα δούμε στο λεξικό είναι η ιδιότητα του γόνιμου, η ικανότητα για αναπαραγωγή.

Ποιος όμως είναι γόνιμος και από τι επηρεάζεται η γονιμότητά του;

Είναι κάτι αυτονόητο; Γεννιόμαστε γόνιμοι, γινόμαστε, παραμένουμε;

Δυστυχώς στα μαθήματα βιολογίας που κάναμε στο σχολείο δεν ήρθαμε σε επαφή με αυτά τα καίρια ερωτήματα, ούτε βεβαίως και τις απαντήσεις τους, μολονότι αργότερα ίσως και να αποτέλεσαν κομμάτι κάποιου από τα πιο βασικά μας προβλήματα.

Ήρθε η ώρα να μάθουμε. Η γνώση είναι δύναμη!

Η ανάπτυξη των μεθόδων της εξωσωματικής γονιμοποίησης την τελευταία 30ετία αποτέλεσε τη λύση για πάρα πολλές περιπτώσεις υπογόνιμων προσώπων ή ζευγαριών, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτονόητο ότι όποτε θέλουμε εμείς μπορούμε να γίνουμε γονείς.

Η δημιουργία οικογένειας, με όποια μορφή κι αν έχει, είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή της ζωής μας θα μας απασχολήσει. Πως θα αποφασίσουμε αν δεν γνωρίζουμε από νωρίς όλα τα δεδομένα;

Κάποια βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει καθένας μας είναι τα εξής:

1. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωοθηλάκια που πρόκειται να έχουν. Η γονιμότητά τους, η ικανότητά τους για αναπαραγωγή δηλαδή, μειώνεται όμως αισθητά από ηλικία των 35 χρόνων, καθώς τα ωάριά τους χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι την ηλικία των 37 ετών έχουν «χάσει» το 95% των ωαρίων τους.

2. Οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια από την εφηβεία τους και για όλη τους τη ζωή αλλά η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την ηλικία.

3. Σε μια εκσπερμάτωση, οι άνδρες παράγουν περίπου 100 εκατομύρια σπερματοζωάρια.

4. Η γυναίκα παράγει ένα ωάριο μια φορά το μήνα δηλαδή περίπου 500 ωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

5. Σωστό σωματικό βάρος, αποχή από το κάπνισμα, περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και τακτική σωματική άσκηση αυξάνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης και θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την υγεία των μελλοντικών μας παιδιών

6. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου και του HIV και της γεννητικής φυματίωσης),η παρωτίτιδα μετά την εφηβεία,η κρυψορχία, το σύνδρομo πολυκυστικών ωοθηκών,η ενδομητρίωση,τα προβλήματα του εμμηνορυσιακού κύκλου, ορισμένοι περιβαλλοντικοί ρύποι και χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

7. Η ελεύθερη σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη όταν πραγματοποιείται κατά το διάστημα 5 ημερών περίπου πριν την ωορρηξία και μέχρι τη μέρα της ωορρηξίας. Αυτό είναι το παράθυρο γονιμότητας.

8. Η αύξηση της ηλικίας είναι ενάντια στη γονιμότητα.

9. Η δύναμη και η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει οδηγήσει σε μύθους και παρανοήσεις όπως για παράδειγμα ότι η ποιότητα των ωαρίων μπορεί να «διορθωθεί» κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας.

10. H φύση έχει πιο αυστηρά όρια στην αναπαραγωγή για την γυναίκα απ' ότι για τον άνδρα. Η χρονική περίοδος της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα εκτείνεται από τα 40 εως τα 55 έτη.

Η έγκαιρη και υπεύθυνη ιατρική ενημέρωση συμβάλλει στη γνώση και στο να γίνονται ενημερωμένες επιλογές από κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα όταν αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί είτε με φυσικό τρόπο είτε με τη βοήθεια της επιστήμης - τεχνητή γονιμοποίηση.

Πάντος Κωνσταντίνος

Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών.

Έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989). Με σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και τριάντα χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των Η.Π.Α. Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του. Συνδυάζει την κλινική πράξη και την επιστημονική έρευνα διεξάγοντας πρωτοποριακές μελέτες όπως αυτή, της ανάπτυξης διεθνώς, του PRP (έγχυση αιμοπεταλίων στις ωοθήκες-ενδομήτριο) σε περι-εμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHRE-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας, καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής της οποίας είναι Γενικός Γραμματέας.

Η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς με τις επιστημονικές πρωτιές της.

Το επιστημονικό έργο της έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια ιστορία του ivf.

Από την ΜΙΥΑ της κλινικής γεννήθηκε:

- το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία πρώτο το 2004.

- το πρώτο παιδί στον κόσμο απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του, το 2005.

- πρώτες γεννήσεις για τη νόσο Cadasil το 2006, τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων το 2006, το σύνδρομο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης το 2007.

Το 2011 το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι CNN κάλυψε τη γέννηση υγιούς παιδιού σε μια οικογένεια φορέων του συνδρόμου LEBER με δυο τυφλά παιδιά.

Το 2010 επετεύχθη η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH.

Σε λίγες μέρες θα γίνουν στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και οι πρώτες μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που θεραπεύτηκαν από καρκίνο.