ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vitex with VAIRO: Μια καινοτόμα λύση από την Vitex για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19

Μια καινοτόμα λύση από την Vitex A.E. για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μέσω των βαμμένων επιφανειών

Vitex with VAIRO: Μια καινοτόμα λύση από την Vitex για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19

Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Vitex, με στόχο να συνεισφέρει στην διατήρηση της υγιεινής των επιφανειών μειώνοντας παράλληλα το κόστος περίθαλψης και συντήρησης των υγειονομικών χώρων, ανέπτυξε το καινοτόμο πλαστικό χρώμα Vitex with VAIRO (ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ ΕΟΦ: 90167/04-10-2021) με πάνω από 99.9% αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού SARS-CoV2 στις βαμμένες επιφάνειες. To Vitex with VAIRO αναστέλλει την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων - μεταξύ των οποίων ο SARS-CoV2 και βακτήρια που ενοχοποιούνται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - και εκμηδενίζει τη δυνατότητα μετάδοσής τους, μέσω των βαμμένων επιφανειών.

Οι ανάγκες για πρόληψη στον τομέα των λοιμώξεων γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές, ειδικά σε αυτήν την περίοδο πανδημίας που ζούμε λόγω του COVID-19. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες λοιμώξεις μεταδίδονται είτε μέσω του αέρα ή μέσω μολυσμένων επιφανειών, γι’ αυτό και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η δημιουργία ενός περιβάλλοντος με όσο το δυνατόν πιο ασηπτικές συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση η Vitex καινοτόμησε σχεδιάζοντας το Vitex with VAIRO, ένα χρώμα για εσωτερικούς τοίχους με ειδική τεχνολογία βασισμένη στον άργυρο, η οποία δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας ενάντια σε βακτήρια και ιούς με δράση μεγαλύτερη από 99,9%. Είναι το μοναδικό χρώμα αξιολογημένο και με άδεια κυκλοφορίας από το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στην Ελλάδα (ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ ΕΟΦ: 90167/04-10-2021) και σε αντίστοιχους οργανισμούς σε άλλες 7 χώρες στο εξωτερικό μέχρι σήμερα.

Μία από τις τελευταίες μελέτες καταδεικνύει ότι ο μολυσματικός SARS-CoV2 μπορεί να διατηρηθεί σε μη πορώδεις επιφάνειες για τουλάχιστον 28 ημέρες σε θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος (20 °C και 50% RH). Η αύξηση της θερμοκρασίας διατηρώντας παράλληλα την υγρασία μειώνει δραστικά την επιβίωση του ιού σε μόλις 24 ώρες στους 40 °C [2]. Ως εκ τούτου, η επιμονή του SARS-CoV2 μαζί με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα για τους ιούς έχουν αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά μας σχετικά με τον όρο "καθαρό".

Εκτενείς μελέτες για την αποτελεσματικότητα του Vitex with VAIRO, που πραγματοποιήθηκαν με βάση τα πρότυπα ISO 21702:2019, ISO 22196:2011 και προτεινόμενες πρακτικές του ΟΟΣΑ, κατέδειξαν μείωση τουλάχιστον 99,9% διαφόρων ιών και βακτηρίων, συμβάλλοντας στην εφαρμογή και τήρηση των πιο αυστηρών κανόνων υγιεινής. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία ακόμη και κατά του SARS-CoV2 με μείωση του πληθυσμού >99,9% σε 3 ώρες επαφής μαζί του αλλά αλλά και κατά στελεχών του κορονοϊού OC43 και 229E, όπως επίσης και ενάντια στον ιό της γρίπης, Η1Ν1.

vitex

Ωστόσο, το Vitex with VAIRO έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμη και μικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά στις περισσότερες αντιβιώσεις και υπάρχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια (όπως είναι η Pseudomonas, το Acinetobacter, η Klebsiella, κ.ά.) που βρίσκονται σε νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ όπου επιπολάζουν και συχνά προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις, δημιουργούσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ακόμα και σήμερα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Περίπου 25.000 ασθενείς στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια. Σε έρευνα που πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέσω του Σχεδίου Δράσης «Προκρούστης», από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώθηκε ότι η διασπορά των συγκεκριμένων μικροοργανισμών αφορά όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και τα κλινικά τμήματα των νοσοκομείων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με την θνητότητα των ασθενών στις 28 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης (crude mortality - αδρή θνητότητα) να είναι πολύ υψηλή (38%) [3]. Θεωρείται δεδομένο ότι στα νοσοκομεία 1/15 νοσηλευόμενους ασθενείς εμφανίζουν τουλάχιστον μία λοίμωξη που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, πάνω από 98.000 ασθενείς έχουν τουλάχιστον μία λοίμωξη που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, ενώ 1 στις 3 λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε μονάδες μακροχρόνιας περίθαλψης έχει προκληθεί από βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά [4].

Στη 2η μελέτη σημειακού επιπολασμού νοσοκομειακών λοιμώξεων και χρήσης αντιβιοτικών που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2016 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) διαπιστώθηκε ότι συνολικά 8.8% των ασθενών βρέθηκαν να έχουν τουλάχιστον μία ενεργό νοσοκομειακή λοίμωξη κατά την περίοδο καταγραφής. Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία (11.3%) σε σχέση με τα πρωτοβάθμια (6%), δευτεροβάθμια (6.6%) και ειδικά (6.9%) νοσοκομεία. Ο επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων βρέθηκε επίσης σημαντικά μεγαλύτερος στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας (32.2%). Ακολουθούν οι παθολογικές ειδικότητες με επιπολασμό 10.2% και οι χειρουργικές ειδικότητες με επιπολασμό 7.8%. Όπως και στην προηγούμενη καταγραφή ο επιπολασμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα κυρίαρχα είδη μικροβίων που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι: Klebsiella P. 17%, Acinetobacter 16% και P. Αeruginosa 13%. Τα τρία αυτά είδη συνολικά είναι υπεύθυνα για τις μισές περίπου νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα. Περίπου οι μισοί (55%) από τους νοσηλευόμενους ασθενείς ελάμβαναν αντιβιοτική αγωγή τη μέρα της καταγραφής [3].

Το VITEX with VAIRO μπορεί και καταστεί ανενεργά τα μικρόβια ακόμη και τα πολυανθεκτικά όταν προσγειωθούν μέσω του αέρα επάνω στους τοίχους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το VITEX with VAIRO έχει αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε πολλά βακτήρια υπεύθυνα για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όπως, Pseudomonas Aeruginosa, Enterococcus Hirae, Klebsiella Pneumoniae, MRSA, Acinetobacter baumannii, Vancomycin resistant Enterococcus με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 99,99% από τις πρώτες 4 ώρες επαφής. Συνεπώς, οι επιφάνειες βαμμένες με VITEX with VAIRO ειδικά σε χώρους αυξημένου υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός χαμηλού επιπέδου μικροβιακού φορτίου στο χώρο, προσφέροντας παράλληλα και καλύτερη ποιότητα εσωτερικού αέρα αφού το χρώμα έχει πιστοποιηθεί με το Indoor Air Comfort Gold, το πιο αυστηρό σύστημα αξιολόγησης εκπομπών σε εσωτερικούς χώρους παγκοσμίως.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επιπλέον επιβαρύνουν με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος τον Υγειονομικό τομέα. Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι λοιμώξεις αυτές προσθέτουν κάθε χρόνο ένα επιπλέον κόστος, περισσότερο από 900 εκατομμύρια ευρώ, και παραγωγικές απώλειες τουλάχιστον 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Βάσει στατιστικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμάται ότι περίπου 80.000 ασθενείς κάθε μέρα, στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία παρουσιάζουν μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας από κατά μέσο όρο 4 σε 14 ημέρες με επιπλέον κόστος που κυμαίνεται από 10.000 έως 36.000 ευρώ ανά ασθενή [5]. Στην Ελλάδα, τα νούμερα αυτά είναι πολύ υψηλότερα αφού και ο δείκτης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Στη Χώρα μας περίπου το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό στη διάρκεια νοσηλείας τους. Το 30% των ασθενών αυτών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, με συνέπεια τη μείωση των αντίστοιχων διαθέσιμων κρεβατιών.

Επιπλέον από τη μείωση του κόστους περίθαλψης, το Vitex with VAIRO ελαχιστοποιεί το κόστος συντήρησης. Το Vitex with VAIRO έχει σχεδιαστεί µε τεχνολογία προστασίας επιφανειών, αποτρέποντας την φθορά και τον αποχρωματισμό ακόμα και μετά τον καθαρισμό με τα ισχυρότερα καθαριστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την απολύμανση και καθαρισμό χώρων Υγείας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε κατά την ανάπτυξη του προϊόντος. Επίσης λόγω του ότι καθιστά την βαμμένη επιφάνεια αυτοαπολυμαινόμενη μπορούν να μειωθούν οι κύκλοι καθαρισμού μειώνοντας παράλληλα το αντίστοιχο κόστος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το VITEX with VAIRO μπορείτε να απευθυνθείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα και στο δίκτυο συνεργατών της Vitex και στο vitex.gr

[1] https://covid19.who.int/
[2] https://healthcare-in-europe.com/en/news/how-long-does-sars-cov-2-last-on-surfaces.html
[3] «Αποτελέσματα δεικτών υποχρεωτικής επιτήρησης για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία για το 2015-2017», Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων & Μικροβιακής Αντοχής – ΕΟΔΥ, Απρίλιος 2019
[4] ecdc.europa.eu
[5] Point prevalence survey report: Acute care hospitals (europa.eu)