ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΑΣΩ Παίδων: Επιτυχής αντιμετώπιση της σοβαρής ορθοπρωκτικής παθήσης Κλοάκα σε κορίτσι 2 ετών

Στις 07.10.20 γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ ένα κορίτσι με ένα μόνο στόμιο στην περιοχή του πρωκτού και των έξω γεννητικών οργάνων κοινό για το έντερο, τον κόλπο και την ουρήθρα.

ΙΑΣΩ Παίδων: Επιτυχής αντιμετώπιση της σοβαρής ορθοπρωκτικής παθήσης Κλοάκα σε κορίτσι 2 ετών
Copyright (c) 2016 Likoper/Shutterstock.

Η συγγενής αυτή πάθηση είναι γνωστή ως Κλοάκα (Cloaca) και αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή των ορθοπρωκτικών παθήσεων στα κορίτσια. Πραγματοποιήθηκε άμεσα (9.10.20) κολοστομία και ενδοσκόπηση για την χαρτογράφηση του προβλήματος. Η ενδοσκόπηση έδειξε ότι υπήρχε δίχωρη (δίδελφη) μήτρα με διάφραγμα, στο κατώτερο σημείο του οποίου κατέληγε το έντερο (ορθό), ενώ πάνω από τον κόλπο και τη μήτρα υπήρχε τμήμα της ουρήθρας και η ουροδόχος κύστη. Ο κόλπος και η ουρήθρα συνδέονταν με έναν κοινό σωλήνα που κατέληγε σε ένα στόμιο στο δέρμα του περινέου (κοινός ουρογεννητικός κόλπος).

Το κορίτσι αναπτύχθηκε φυσιολογικά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και σχεδόν ένα χρόνο μετά (21.09.21), πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστου Σαλάκου, Παιδοχειρουργού, Διευθυντή Παιδοχειρουργικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων και την συμμετοχή του Consultant Παιδοουρολόγου του Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου, Mr. Peter Cuckow, συνεργάτη του ΙΑΣΩ Παίδων, η χειρουργική επέμβαση για την πλήρη ανατομική αποκατάσταση της ορθοπρωκτικής-ουρογεννητικής ανωμαλίας που περιελάμβανε τον πλήρη διαχωρισμό των τριών συστημάτων με την δημιουργία πρωκτού, στομίου εισόδου του κόλπου και ουρήθρας.

Η επέμβαση αυτή γνωστή και ως οπίσθια οβελιαία όρθο-πρωκτο-γεννητοπλαστική ήταν επιτυχής χωρίς άμεσες ή απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τέλος, πραγματοποιήθηκε στις 17.1.22 η σύγκλειση της κολοστομίας και η αποκατάσταση των κενώσεων από τον πρωκτό με πολύ καλό λειτουργικό αποτέλεσμα τόσο για την εγκράτεια των κοπράνων όσο και των ούρων.

Για τις διαδοχικές αυτές επεμβάσεις συνεργάστηκαν οι κ.κ. Αν. Καθηγητής Χρήστος Σαλάκος, Παιδοχειρουργός, Διευθυντής Παιδοχειρουργικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων, Mr Peter Cuckow, Συνεργάτης του ΙΑΣΩ Παίδων, Παιδοουρολόγος του Great Ormond Street Hospital (GOSH) του Λονδίνου, Maria Yvelise de Verney, Παιδοχειρουργός, Επιμελήτρια Παιδοχειρουργικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων, Ασπασία Κωτή, Αναισθησιολόγος, Επιμελήτρια Αναισθησιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων, Δημήτριος Κωνσταντίνου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Διευθυντής ΜΕΝΝ ΙΑΣΩ, Μαρία Κλαυδιανού, Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Υποδιευθύντρια ΜΕΝΝ ΙΑΣΩ.

Τα τελευταία χρόνια, στο ΙΑΣΩ Παίδων έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία από την ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή κου Χρήστου Σαλάκου και τη συνεργασία του Consultant Παιδοουρολόγου του GOSH του Λονδίνου Mr. Peter Cuckow, μια σειρά εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν σε σοβαρές διαμαρτίες του ουροποιογεννητικού συστήματος, όπως εκστροφές ουροδόχου κύστης, επισπαδίες, σοβαρές μορφές υποσπαδία και θηλεοποιητικές γεννητοπλαστικές επεμβάσεις σε περιπτώσεις διαταραχών της διαφοροποίησης του φύλου που οφείλονται σε συγγενή υπερπλασία επινεφριδίων ή σε γοναδικές δυσγενεσίες. Επίσης, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία επιπλοκές από προηγούμενη αποτυχημένη χειρουργική διόρθωση αυτών των διαμαρτιών.

Στο ΙΑΣΩ Παίδων, η υγεία των παιδιών είναι ένα λεπτό ζήτημα! Γι’ αυτό το ΙΑΣΩ Παίδων είναι εδώ κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό για κάθε παιδί, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό, το άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής και η εφαρμογή καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθιστούν το ΙΑΣΩ Παίδων, την κορυφαία Παιδιατρική Κλινική στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ