ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτρέψει το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών

Οι ερευνητές εντόπισαν το BChE ως τον πρώτο βιοχημικό δείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση μωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον θάνατο της κούνιας.

Σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτρέψει το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν χάρη σε μια παγκόσμια πρώτη ανακάλυψη στο The Children's Hospital στο Westmead.

Το SIDS είναι ο ξαφνικός και ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού μικρότερου του ενός έτους. Το SIDS ονομάζεται μερικές φορές και θάνατος από την κούνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εν λόγω θάνατος μπορεί να συμβεί όταν το μωρό κοιμάται στην κούνια του.

Το SIDS είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε βρέφη από την ηλικία του 1 μηνός έως του 1 έτους. Συμβαίνει δε συχνότερα όταν το βρέφος είναι μεταξύ 2 και 4 μηνών. Το SIDS και άλλοι τύποι βρεφικών θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου.

Η σωτήρια ανακάλυψη

Οι ερευνητές εντόπισαν τη βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) ως τον πρώτο βιοχημικό δείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση μωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) όσο είναι ζωντανά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine του The Lancet το Σάββατο αναλύει τη δραστηριότητα BChE σε 722 αποξηραμένες κηλίδες αίματος (DBS) που λαμβάνονται κατά τη γέννηση ως μέρος του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών, χρησιμοποιώντας μόνο δείγματα εγκεκριμένα από τους γονείς για την έρευνα.

Πώς πραγματοποιήθηκε η ερευνητική μελέτη

Ελήφθησαν δείγματα από βρέφη που πέθαναν τόσο από SIDS όσο και από άλλες αιτίες και μετρήθηκε η BChE σε σύγκριση με 10 επιζώντα βρέφη με την ίδια ημερομηνία γέννησης και φύλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα BChE ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα μωρά που πέθαναν στη συνέχεια από SIDS σε σύγκριση με τους ζωντανούς ελέγχους και άλλους θανάτους βρεφών.

Το BChE παίζει σημαντικό ρόλο στην οδό διέγερσης του εγκεφάλου και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψή του πιθανώς υποδηλώνει έλλειμμα διέγερσης, το οποίο μειώνει την ικανότητα του βρέφους να αφυπνίζεται ή να ανταποκρίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας ευπάθεια στο SIDS.

Αυτό οι ερευνητές πίστευαν ότι συμβαίνει από καιρό, αλλά μέχρι τώρα, δεν γνώριζαν τι προκαλούσε την συγκεκριμένη έλλειψη διέγερσης. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι εμπλέκεται το BChE, μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε το αποτέλεσμα για αυτά τα μωρά και να κάνουμε το SIDS παρελθόν», είπε ο Δρ.Harrington ενώ πρόσθεσε «τα ευρήματα αλλάζουν το παιχνίδι».

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αρχίσουν να εξετάζουν την εισαγωγή του βιοδείκτη BChE στον προσυμπτωματικό έλεγχο νεογνών και την ανάπτυξη ειδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενζυμικής ανεπάρκειας. Αναμένεται ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Δρ. Carmel Harrington, Επίτιμος Ερευνητής στο CHW, η οποία έχασε το παιδί της από SIDS πριν από 29 χρόνια.