ΥΓΕΙΑ

Ύπνος στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Ο θανάσιμος κίνδυνος για το μωρό

Ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι το ασφαλέστερο μέρος για ένα μωρό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο.

Ύπνος στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Ο θανάσιμος κίνδυνος για το μωρό

Εάν όμως το μωρό κοιμάται σε φορητό κάθισμα αυτοκινήτου στο σπίτι, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Την τελευταία δεκαετία πέθαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν 12.000 μωρά ενώ κοιμόντουσαν, σχεδόν το 3% από αυτά σε παιδικό κάθισμα, όπως κάθισμα αυτοκινήτου, καροτσάκι, κούνια ή πορτ μπεμπέ, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης και Πρόληψης της Θνησιμότητας των ΗΠΑ.

Τα καθίσματα των αυτοκινήτων σχετίζονταν με την πλειοψηφία των θανάτων και συγκεκριμένα το 63%. Οι 9 στους 10 θανάτους σε κάθισμα αυτοκινήτου συνέβησαν ενώ το κάθισμα χρησιμοποιήθηκε ως «πρόχειρη» κούνια εκτός αυτοκινήτου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κάτω από το 10% των θανάτων σε καθίσματα αυτοκινήτων σημειώθηκαν όταν το κάθισμα αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκε στο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα και το βρέφος είχε δεθεί σωστά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jeffrey Colvin, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Mercy Children's στο Κάνσας.

«Αντίθετα, οι περισσότεροι βρεφικοί θάνατοι σε καθίσματα αυτοκινήτων σημειώθηκαν στο σπίτι του παιδιού», πρόσθεσε.

relax

Οι θάνατοι εμπίπτουν στην κατηγορία του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και ακούσιας ασφυξίας ή / και στραγγαλισμού στο κρεβάτι.

Εκτός από την ανησυχία για την ασφάλεια των καθισμάτων των αυτοκινήτων, ο Colvin σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των μωρών.

Είτε κοιμάται είτε είναι ξύπνιο, το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι το ασφαλέστερο μέρος για να βάλετε το μωρό όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Όταν όμως βρίσκεται έξω από αυτό, πρέπει να κοιμάται στην κούνια του, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μόνα τους, ανάσκελα, σε σταθερή επιφάνεια και χωρίς μαλακό υπόστρωμα. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται ο ύπνος σε καθίσματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2014 και διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων νηπίων που σημειώθηκαν στη διάρκεια του ύπνου κατά την περίοδο αυτή, σχετίζονταν με ακατάλληλο κάθισμα.

Οι 348 πιστοποιημένοι θάνατοι σημειώθηκαν σε βρέφη μέσης ηλικίας 2 μηνών. Πάνω από το ένα τρίτο (35%) από αυτά κοιμόντουσαν σε μεταφερόμενο κάθισμα (relax), βρεφική κούνια ή παρόμοια συσκευή και το 2% σε καρότσι.

Οι περισσότεροι θάνατοι -219- αφορούσαν μωρά που κοιμόντουσαν σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Από αυτούς, το 52% σημειώθηκαν στο σπίτι του γονέα. Μόνο το 10% των θανάτων σε καθίσματα αυτοκινήτων σημειώθηκαν ενώ το κάθισμα είχε χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δηλαδή ενώ προστάτευε ένα μωρό σε κινούμενο όχημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Colvin και οι συνεργάτες του δεν εξέτασαν τους λόγους που η παραμονή ενός βρέφους σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου εκτός οχήματος αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο τεύχος Ιουλίου της επιθεώρησης Pediatrics.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Ποια μωρά διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο