ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Πόσο κινδυνεύουν τα πρόωρα μωρά

Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αιφνίδιο θάνατο ή να πεθάνουν από άλλες αιτίες που σχετίζονται με τον ύπνο σε σύγκριση με τα τελειόμηνα.

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Πόσο κινδυνεύουν τα πρόωρα μωρά

Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους είναι ο θάνατος ενός βρέφους, ηλικίας κάτω των 12 μηνών, το οποίο κατά τα άλλα ήταν υγιές. Για το θάνατο αυτό, δεν ανευρίσκεται καμία αιτία.

Ο θάνατος συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί κοιμάται στο κρεβάτι του. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και κυρίως μεταξύ 1 και 4 μηνών. Επηρεάζει λίγο περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου σε βρέφη ηλικίας από 1 μηνός μέχρι 12 μηνών.

baby

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ των 24 και των 27 εβδομάδων της κύησης, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής τους από αιφνίδιο θάνατο σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά.

Ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα και το γεγονός ότι η μητέρα κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσο περισσότερες μέρες «έπαιρναν» τα έμβρυα τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος, παρέμενε όμως σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά.

Τα στοιχεία γεννήσεων και θανάτων το 2012 και το 2013, αποκάλυψαν ότι σημειώθηκαν 2,68 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις μεταξύ 24ης και 27ης εβδομάδας σε σύγκριση με 0,51 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις μεταξύ 39ης και 42ης εβδομάδας κύησης.

Τη μελέτη έκαναν επιστήμονες στο Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϋ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος μωρού & σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Οι οδηγίες των ειδικών

Χρειάζονται μαξιλάρι τα μωρά στον ύπνο;