ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Χρειάζονται μαξιλάρι τα μωρά στον ύπνο;

Χρειάζονται μαξιλάρι τα μωρά στον ύπνο;

Οι ενήλικες χρειαζόμαστε το μαξιλάρι στον ύπνο ώστε ο αυχένας να έχει επαρκή υποστήριξη και η σπονδυλική στήλη να βρίσκεται σε σωστή ευθυγράμμιση. Ισχύει όμως το ίδιο και για τα μωρά; Ποια η γνώμη των ειδικών;

Το μαξιλάρι όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο αλλά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο έως και θανατηφόρο για τα μωρά, επισημαίνουν οι ειδικοί, προτείνοντας στους γονείς να αφήνουν την κούνια εντελώς άδεια.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα με το σώμα τους σε επίπεδη θέση και μέσα στην κούνια δεν πρέπει να υπάρχουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα.

bigstock Baby sleeping 120733712

Ο ελεύθερος χώρος στην κούνια επιτρέπει στο μωρό να κινείται και να αναπνέει άνετα, μειώνοντας τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου (SIDS) και υπερθέρμανσης.

Ειδικοί από το George Institute for Global Health του Σίδνεϊ αναφέρουν ότι αρκετοί γονείς αγνοούν τις οδηγίες των γιατρών και προμηθεύονται μαξιλάρια για τα μωρά τους, τα οποία όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι απολύτως ασφαλή ή βοηθητικά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Child: Care, Health and Development και στην οποία συμμετείχαν 100 γονείς, τα παιδικά μαξιλάρια είναι ένα μέτρο που επιλέγουν κάποιοι γονείς για να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο «σύνδρομο επίπεδης κεφαλής» που εμφανίζουν ορισμένα μωρά. Άλλα μέτρα είναι η διπλωμένη πετσέτα κάτω από το στρώμα της κούνιας ή ένα παιχνίδι μέσα στην κούνια ώστε το παιδί να μην κοιμάται ανάσκελα με το στρώμα να πιέζει το κεφάλι του. Το «σύνδρομο επίπεδης κεφαλής» μπορεί να εμφανιστεί εάν το μωρό περνά πολλές ώρες της ημέρας ξαπλωμένο ανάσκελα, δεν συνδέεται όμως με μόνιμες μεταβολές στον εγκέφαλο και το σχήμα του κρανίου και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, δεν προκαλεί στο μωρό πόνο ή άλλα συμπτώματα, ούτε επηρεάζει τη γενικότερη ανάπτυξή του.

«Το σύνδρομο επίπεδης κεφαλής ανησυχεί τους γονείς επειδή επηρεάζει την εμφάνιση του παιδιού» αναφέρει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Alexandra Martiniuk που εκπόνησε τη σχετική μελέτη, συμπληρώνοντας πως επειδή η αλλαγή αυτή είναι ορατή οι γονείς τη θεωρούν εσφαλμένα μεγαλύτερη απειλή για το μωρό τους από τον αιφνίδιο θάνατο. Η στάση αυτή των γονέων τούς κάνει να παραβλέπουν τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου που προστατεύουν τα παιδιά από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

bigstock Sweet Newborn Baby Girl Asleep 90904457

Βρετανοί γιατροί χαιρετίζουν τα ευρήματα των Αυστραλών ειδικών. Ενδεικτικά, η Δρ Kirsty-Anne Noble, παιδίατρος στο Royal Alexandra Hospital του Μπράιτον και εκπρόσωπος το Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας Παίδων, αναφέρει πως παρόμοια ευρήματα έχουν καταγραφεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται με το σώμα τους σε ευθεία προκειμένου να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος μέσα στην κούνια» αναφέρει η γιατρός.

Διαβάστε επίσης:

Μωρό και ήλιος: Για ποιο θανάσιμο κίνδυνο προειδοποιούν οι ειδικοί

Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός νεογέννητου (εικόνα)