ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές για τις έγκυες με κορονοϊό

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες είχαν νοσήσει από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που αφορούν τη μάθηση, την ικανότητα εστίασης και μνήμης, καθώς και τις κοινωνικές δεξιότητές τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές για τις έγκυες με κορονοϊό

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 7.772 μωρά που παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 12 μηνών. Ένα ποσοστό από αυτά είχαν γεννηθεί από 222 γυναίκες με μέση ηλικία 33 ετών, διαγνωσμένες με κορονοϊό κατά την κύησή τους.

Διαπιστώθηκε ότι νευροαναπτυξιακές διαταραχές κατά το πρώτο έτος της ζωής τους εμφάνισε ποσοστό 14,4% των μωρών που είχαν γεννηθεί από έγκυες μητέρες με COVID-19, έναντι ποσοστού 8,7% των μωρών γεννημένων από μητέρες χωρίς κορονοϊό κατά την εγκυμοσύνη τους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για νευροαναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. τον πρόωρο τοκετό), εκτιμήθηκε ότι η λοίμωξη από κορονοϊό κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με 86% μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης νευροαναπτυξιακής διαταραχής στο μωρό.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος όταν η μόλυνση από τον ιό συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης μελέτης για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Σπανιότερο το μετά-Covid φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Μία δεύτερη δανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Πολυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά λόγω λοίμωξης COVID-19 έχει γίνει, πλέον, πιο σπάνιο, παρ' όλο που μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον οι μολύνσεις στα παιδιά είναι συχνότερες.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 583.618 παιδιά και εφήβους έως 17 ετών, εκ των οποίων 267.086 είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Βρέθηκε μόνο ένα περιστατικό του Συνδρόμου (που προκαλεί φλεγμονή σε καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς και εγκέφαλο ακόμη και μετά από ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη) στα εμβολιασμένα παιδιά και 11 περιστατικά του Συνδρόμου στα ανεμβολίαστα. Τα ποσοστά του Συνδρόμου ήταν πολύ μεγαλύτερα όταν η Δέλτα ήταν η επικρατούσα παραλλαγή του κορονοϊού.

Το γεγονός, πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είτε επί Δέλτα είτε επί Όμικρον ο κίνδυνος του Συνδρόμου είναι σημαντικά μικρότερος στα εμβολιασμένα παιδιά και εφήβους δείχνει πως το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημά τους να μην υπεραντιδρά με φλεγμονή στη λοίμωξη COVID-19.