ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καρκίνος εξαπλώνεται ταχύτερα ενώ κοιμόμαστε - Τι δείχνει νέα έρευνα

Ο καρκίνος εξαπλώνεται πιο εύκολα στο σώμα όταν οι ασθενείς κοιμούνται, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος εξαπλώνεται ταχύτερα ενώ κοιμόμαστε - Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι όγκοι είναι πιο θανατηφόροι εάν έχει γίνει μετάσταση, όταν δηλαδή τα κακοήθη κύτταρα αποσπώνται από το σημείο σχηματισμού τους για να δημιουργήσουν μια άλλη μάζα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η εξάπλωση του καρκίνου λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Νέα στοιχεία δείχνουν όμως ότι συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ελβετοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι οι όγκοι «ξυπνούν» όταν οι ασθενείς κοιμούνται. Το γεγονός αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που καθορίζει τις συνήθειες του ύπνου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα, που αφορούν ειδικά τον καρκίνο του μαστού, θα μπορούσαν να ισχύουν και για άλλους τύπους καρκίνου.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν ακριβέστερη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία, εάν λαμβάνουν δείγματα τη νύχτα.

Περίπου 56.000 περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο σχεδόν 290.000 νέες περιπτώσεις.

Περίπου το 90% των γυναικών επιβιώνουν τουλάχιστον για πέντε χρόνια εάν η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Τα ποσοστά επιβίωσης πέφτουν όμως στο 29% στις γυναίκες που ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής την δρα Ζωή Διαμαντοπούλου, μελέτησαν το ζήτημα σε 30 γυναίκες με καρκίνο και σε ζώα (ποντίκια) με παρεμφερή καρκίνο.

Επιβεβαιώθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι αρχικοί όγκοι δημιουργούσαν πολύ περισσότερα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα την ώρα του ύπνου (σε ποσοστό περίπου 80% των συνολικών καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα).

Παρόλο που μια αύξηση στα κυκλοφορούντα στα αίμα καρκινικά κύτταρα δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη τη δημιουργία μεταστάσεων (καθώς πολλά από αυτά τα κινητικά κύτταρα πεθαίνουν κατά την κυκλοφορία τους στο αίμα), ο λεγόμενος κιρκάδιος ρυθμός ύπνου-αφύπνισης φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την εξάπλωση του καρκίνου.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η διαφυγή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων από τον αρχικό όγκο ελέγχεται από ορμόνες όπως η μελατονίνη, οι οποίες προσδιορίζουν τους ρυθμούς μας τη μέρα και τη νύχτα», δήλωσε η δρ Διαμαντοπούλου. «Όταν ο ασθενής κοιμάται, ο όγκος ξυπνάει», ανέφερε ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας του ΕΤΗ Νικόλα Ατσέτο.

Tα κύτταρα που «δραπετεύουν» τα βράδια από τον αρχικό όγκο στον μαστό, διαχωρίζονται και πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα, σε σχέση με τα κύτταρα που κάνουν κάτι ανάλογο τη μέρα, έχοντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ώρα που ο γιατρός λαμβάνει δείγματα από τον όγκο ή από το αίμα, μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα των ογκολόγων. Δείγματα που έχουν ληφθεί σε διαφορετικές ώρες της μέρας, έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα καρκινικών κυττάρων, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές. Με άλλα λόγια, η βιολογία του καρκίνου αλλάζει στη διάρκεια του 24ώρου, ανταποκρινόμενη στους βιορυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.