ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντεροϊός: Φόβοι για νέo κύμα λοιμώξεων από τον ιό που προκαλεί οξεία χαλαρή παράλυση στα παιδιά

Μετά την εξαφάνισή του για κάποια χρόνια, λόγω και των μέτρων που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτρέπουν τώρα τους γιατρούς να επαγρυπνούν για ένα νέο κύμα εντεροϊού D68 ή EV-D68, μιας ιογενούς λοίμωξης στα παιδιά που μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο είδος παράλυσης.

Εντεροϊός: Φόβοι για νέo κύμα λοιμώξεων από τον ιό που προκαλεί οξεία χαλαρή παράλυση στα παιδιά

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταγράφηκε στα νοσοκομεία των ΗΠΑ αύξηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από τον εντεροϊό D68.

Ο αριθμός είναι πλέον ο μεγαλύτερος από το 2018, όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρακολούθησαν το τελευταίο κύμα καλοκαιρινών και φθινοπωρινών λοιμώξεων που προκλήθηκαν από τον ιό.

Πολλά παιδιά μολύνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής τους από τον εντεροϊό D68, αντιμετωπίζοντας μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων που μοιάζουν στη χειρότερη περίπτωση με κρυολόγημα, όπως καταρροή και βήχα.

Μελέτη στο Μιζούρι το 2012 και το 2013 βρήκε στα παιδιά που εξετάστηκαν αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη.

Κάποια παιδιά ωστόσο, ειδικά όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Ένα μικρό ποσοστό παιδιών που μολύνονται, εμφανίζει επίσης μια σπάνια επιπλοκή γνωστή ως οξεία χαλαρή μυελίτιδα (AFM), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και παράλυση, παρόμοια με την παράλυση που προκαλείται από την πολιομυελίτιδα.

Το 2018 καταγράφηκαν 238 περιστατικά οξείας χαλαρής μυελίτιδας, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη έξαρση του ιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στα περιστατικά παράλυσης, σύμφωνα με τα CDC. Καθώς όμως ο ιός εξαπλώνεται, εντείνεται η ανησυχία ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

«Η αύξηση των περιστατικών λοίμωξης με EV-D68 συνήθως προηγείται περιπτώσεων οξείας χαλαρής μυελίτιδας, υποδεικνύοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι απαραίτητη η αυξημένη επαγρύπνηση», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η προειδοποίηση προς τους γιατρούς και τις μονάδες υγείας όλης της χώρας που εξέδωσε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση, απηχεί ανησυχίες ανάλογες με αυτές για την αύξηση των κρουσμάτων παρεχοϊού σε βρέφη σε όλη τη χώρα.

Ο παρεχοϊός (Parechovirus) δεν είναι νέος. Είναι ένα κοινό παθογόνο που προκαλεί κρυολογήματα σε όλα σχεδόν τα παιδιά πριν κλείσουν τα 5. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, τα μικρότερα των 3 μηνών μωρά κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαρύτερα.

Και οι δύο ιοί (εντεροϊός και παρεχοϊός) τείνουν να εξαπλώνονται κατά κύματα που γεμίζουν τα κρεβάτια των παιδιατρικών νοσοκομείων κάθε δύο χρόνια. Αυτό αναμενόταν να συμβεί το 2020, το μοτίβο ωστόσο διαταράχθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι το «κενό ανοσίας» σε παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό κατά το παρελθόν, μπορεί τώρα να αυξήσει τον κίνδυνο μεγάλης έκρηξης του εντεροϊού D68.

Το 2021 οι επιστήμονες στην Ευρώπη εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την επανεμφάνιση λοιμώξεων από τον εντεροϊό D68 μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της Covid-19 σε ολόκληρη την ήπειρο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη αρκετά περιστατικά οξείας χαλαρής μυελίτιδας που σχετίζεται με τον ιό, δήλωσε στο CBS News η Kimberley Benschop από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας.

Οι εντεροϊοί αποτελούν μέρος της ίδιας οικογένειας μολυσματικών παθογόνων όπως ο ιός της πολιομυελίτιδας και ο παρεχοϊός, καθώς και ο ρινοϊός, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες του κοινού κρυολογήματος.

Ο εντεροϊός D68 είναι γνωστός στις υγειονομικές αρχές από τη δεκαετία του 1960, όταν οι γιατροί τον ταυτοποίησαν ως την αιτία για έναν αριθμό νοσηλευόμενων παιδιών στην Καλιφόρνια.

Οι προσπάθειες εντοπισμού του ιού αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του 2014, που οδήγησε σε νοσοκομεία εκατοντάδες παιδιά στις ΗΠΑ, καθώς και σε περιπτώσεις παράλυσης και θανάτων.

Οι ειδικοί ανησυχούν για νέο ξέσπασμα του ιού, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες που στοχεύουν ειδικά τον εντεροϊό D68, αν και πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να λειτουργήσουν για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.

Πηγή: CBS