ΥΓΕΙΑ

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εντεροϊό D68 που σαρώνει τις ΗΠΑ

Υπάρχουν περισσότερες από 100 γνωστά στελέχη των εντεροϊών που δεν έχουν σχέση με την πολιομυελίτιδα και προκαλούν 10 – 15 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εντεροϊό D68 που σαρώνει τις ΗΠΑ

Αυτές κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα (ρινοϊός), μέχρι και λοιμώξεις στο χέρι, το πόδι, τη νόσο με πυρετό Κοξάκι (Coxsackie), τη μηνιγγίτιδα και τη γαστρεντερίτιδα. Οι εντεροϊοί φιλοξενούνται στον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε όλο το σώμα, ανάλογα με το στέλεχος.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το στέλεχος D68 του εντεροϊού, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει προσβάλλει περισσότερα από 500 άτομα (κυρίως μικρά παιδιά) σε 42 πολιτείες των ΗΠΑ τόσο ιδιαίτερο και επικίνδυνο;

Με τα παραδείγματα του Έμπολα από τη Δ. Αφρική τώρα αλλά και του κορονοϊού πριν μερικούς μήνες από την Μ. Ανατολή να καταγράφουν κρούσματα σε όλο τον κόσμο, μέσω των ταξιδιωτών, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι ο εντεροϊός D68.

Δείτε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εντεροϊό D68:

Τι κάνει το στέλεχος D68 ξεχωριστό;

Είναι ένα αναπνευστικό στέλεχος που προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά με άσθμα, οδηγώντας τα τις περισσότερες φορές στο νοσκομείο και έχει συνδεθεί ακόμα και με τέσσερις θανάτους. Οι γονείς των μικρών παιδιών με άσθμα σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του D68 θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο αν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχα, πυρετό, πόνους στο σώμα, ρινική καταρροή, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή. Τα μικρά παιδιά έχουν μικρούς πνεύμονες, οπότε η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Πότε θα λήξει ο συναγερμός για τον D68;

Οι εντεροϊοί είναι πιο συχνοί το φθινόπωρο και γενικά τείνουν να εξαντλούνται το Νοέμβριο. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν αυτό το στέλεχος θα ακολουθήσει τη συνήθη κύκλο ζωής των εντεροϊών και αν θα "επιζήσει" και τους χειμερινούς μήνες.

Έχει νευρολογικά συμπτώματα;

Μπορεί να ανήκει στους εντεροϊούς, όπως και η πολιομυελίτιδα, αλλά δεν έχει σχέση με αυτή. Στο παρελθόν οι εντεροϊοί είχαν νευρολογικές εκδηλώσεις/συμπτώματα. Το στέλεχος αυτό φαίνεται να είναι σε θέση να ταξιδέψει στον εγκέφαλο, αλλά σπάνια προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή παράλυση. Ωστόσο οι ειδικοί εξετάζουν προσεκτικά εννέα κρούσματα στο Ντένβερ όπου οι ασθενείς με τον ιό ανέπτυξαν μερική/ελαφριά παράλυση.

Γιατί εξαπλώνεται τόσο πολύ;

Είναι πιθανό ότι έχει αλλάξει ή έχει μεταλλαχθεί ώστε να γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα. Οι εντεροϊοί αλλάζουν συχνά με την πάροδο του χρόνου. Είναι επίσης πιθανό ο ιός να υπάρχει εδώ και καιρό και να μην είχε διαγνωστεί μέχρι τώρα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το βασικό είναι να κρατούν τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι ή/και να ενημερώνουν τον γιατρό και το νοσοκομείο, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια με ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Επίσης, πρέπει να ζητούν από τον γιατρό να κάνει εξέταση για πιθανή μόλυνση από τον εντεροϊό D68, επειδή τα συμπτώματα ταιριάζουν με εκείνα της απλής ίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ακάθεκτος ο εντεροϊός D68 στις ΗΠΑ: 150 κρούσματα σε 18 πολιτείες

Εντεροϊός D68: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια που σαρώνει τις ΗΠΑ