ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψωρίαση κατά πλάκας: Τα νέα δεδομένα που συμβάλλουν στην κάθαρση του δέρματος

Η υγεία, αναμφισβήτητα, είναι το πιο σημαντικό «κεφάλαιο» της ζωής μας και οτιδήποτε την επηρεάζει, επηρεάζει και την καθημερινότητά μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ψωρίαση κατά πλάκας: Τα νέα δεδομένα που συμβάλλουν στην κάθαρση του δέρματος

Τι σημαίνει αυτό; Πως η αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας μας «χτυπήσει» την πόρτα, είναι το Α και το Ω, έτσι ώστε να βελτιώσει τον τρόπο ζωής μας, χωρίς να επηρεάζει τις συνήθειές μας και την ψυχολογία μας.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές ασθένειες οι οποίες μας είναι εντελώς άγνωστες ή έστω λιγότερο γνωστές, ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να τις ξεπεράσουμε ή να μάθουμε πώς να ζούμε με αυτές. Μία από τις εν λόγω ασθένειες είναι και η ψωρίαση κατά πλάκας, μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία προσβάλει περίπου το 80% των ατόμων με ψωρίαση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος με τη μορφή ξηρών και ερυθρών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από λευκές ή αργυρόχροες φολίδες.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Αιτία αυτής της πολυπαραγοντικής νόσου είναι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης όπως είναι η παχυσαρκία, το άγχος, το αλκοόλ, η μόλυνση και o τραυματισμός. Ωστόσο, όπως κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, έτσι και στην ψωρίαση η απάντηση έρχεται από τα νέα δεδομένα τριετίας για το BIMZELX.

Τα νέα δεδομένα τριετίας που αντιμετωπίζουν την ψωρίαση κατά πλάκας

Ακόμη και εάν μέχρι σήμερα οι γνώσεις γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια ήταν περιορισμένες, τα δεδομένα τριετίας από την ανοικτή μελέτη επέκτασης BE BRIGHT, που παρουσιάστηκαν στο 31ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), έδειξαν ότι πάνω από 8 στους 10 ασθενείς που είχαν επιτύχει πλήρη κάθαρση του δέρματος (PASI 100) την εβδομάδα 16 διατήρησαν την ανταπόκριση PASI 100 και τις εκβάσεις της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, για διάστημα τριών ετών.

Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Μέσα από την ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων για την ασφάλεια από την τριετή θεραπεία σε κλινικές δοκιμές Φάσης 2 και 3, που έδειξε ότι η μπιμεκιζουμάμπη ήταν γενικά καλά ανεκτή, χωρίς να εντοπιστούν νέα σήματα ασφάλειας σε διάστημα τριών ετών.

Και για εμάς που αναρωτιόμαστε τι είναι η μπιμεκιζουμάμπη, αρκεί να γνωρίζουμε πως είναι ο πρώτος εκλεκτικός αναστολέας των IL-17A και IL-17F που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Αναλυτικά, η μπιμεκιζουμάμπη είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει εκλεκτικά τόσο την ιντερλευκίνη 17A (IL-17A) όσο και την ιντερλευκίνη 17F (IL-17F), δύο βασικές κυτταροκίνες που προωθούν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

XEIROURGOI.jpg

Πόσο σημαντική είναι η έρευνα για την υγεία

Η αλήθεια είναι πως το μέσο εξέλιξης της ιατρικής είναι η συνεχής και αδιάκοπη έρευνα. Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προκύψουν νέα δεδομένα και αποτελεσματικά δείγματα, που θα συμβάλλουν στη θεραπεία μιας ασθένειας ή ακόμη και στην ολοκληρωτική καταπολέμησή της.

Με βάση αυτή τη λογική, η BE BRIGHT είναι μία εν εξελίξει, πολυκεντρική, ανοικτή μελέτη επέκτασης που αξιολογεί τη μακροχρόνια ασφάλεια, ανοχή και αποτελεσματικότητα της μπιμεκιζουμάμπης σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή, χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν μία από τις τρεις μελέτες Φάσης 3 της μπιμεκιζουμάμπης, τις μελέτες BE READY, BE VIVID και BE SURE, ήταν κατάλληλοι για ένταξη στη μελέτη BE BRIGHT.

Οι μελέτες BE VIVID, BE READY και BE SURE αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μπιμεκιζουμάμπης στη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας έναντι εικονικού φαρμάκου και ustekinumab, έναντι εικονικού φαρμάκου και έναντι adalimumab, αντίστοιχα. Αυτά τα νέα δεδομένα τριετίας για το BIMZELX είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχύσουν τη μακροχρόνια διατήρηση της πλήρους κάθαρσης του δέρματος στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

EREUNITIS.jpg

Η υγεία μας, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στα χέρια μας, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να τη φροντίζουμε. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Διακρίνοντας τα «σημάδια» του οργανισμού μας και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε αποτελέσματα που στοχεύουν στη μακροχρόνια ασφάλεια, την ανοχή και την αποτελεσματικότητα, όπως εκείνα που «υπόσχονται» τα νέα δεδομένα τριετίας για το BIMZELX.