ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωτεΐνη που μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις & προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Η φθορά των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, φθορά του χόνδρου και ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Η πρωτεΐνη που μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις & προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν πιθανό νέο στόχο για την αντιμετώπιση της επώδυνης πάθησης.

Οι βιοχημικοί στο Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών UF Scripps Biomedical Research, Patrick Griffin και Mi Ra Chang, περιγράφουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες εντός των χονδροκυττάρων, έναν κρίσιμο τύπο κυττάρων που διατηρεί την υγεία του χόνδρου των αρθρώσεων.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν και επιβαρύνονται οι αρθρώσεις τους, τα χονδροκύτταρά τους αρχίζουν να φθείρονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε αυτά τα κύτταρα που ονομάζεται RORβ (βήτα) θα μπορούσε να αποκαταστήσει πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υγεία των αρθρώσεων, βοηθώντας στον έλεγχο της φλεγμονής. Η ενεργοποίηση της RORβ θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει μια χρήσιμη νέα στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, δήλωσε ο Griffin, καθηγητής μοριακής ιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος ερευνών.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα που να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της βλάβης και της εξάντλησης του χόνδρου, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν την ασθένεια, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Griffin. «Αν και η μελέτη μας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, υποστηρίζει ότι ο πυρηνικός υποδοχέας RORβ θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο για την προστασία της βλάβης του χόνδρου και ίσως ενεργοποιήσει την αναγέννησή του».

Ο RORβ, συντομογραφία του υποδοχέα βήτα που σχετίζεται με τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος, είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που λέγεται πυρηνικός υποδοχέας.

Στα κύτταρά μας, τα γονίδια αλλάζουν μεταξύ περιόδων δραστηριότητας και αδράνειας. Όταν οι πυρηνικοί υποδοχείς προσδένονται στο DNA, αυτό ενεργοποιεί τη διαδικασία του κυττάρου μεταγραφής γονιδίων σε πρωτεΐνες. Η RORβ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς του ματιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς ελέγχοντας τα γονίδια του βιολογικού μας. Παρέμενε ασαφής ωστόσο ο ρόλος του στη διατήρηση της υγείας του χόνδρου.

Ο Γκρίφιν μελετά για πολλά χρόνια τις αιτίες των παθήσεων των οστών.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του υποδοχέα RORβ και της οστικής απώλειας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της δραστηριότητας της RORβ υποστήριξε τον σχηματισμό χονδροκυττάρων, τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία έναντι της φθοράς του χόνδρου», είπαν οι ερευνητές.

Πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι η RORβ θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός θεραπευτικός στόχος. Θέλουμε ωστόσο να καταλάβουμε περισσότερα για τον μηχανισμό με τον οποίο επηρεάζει τα χονδροκύτταρα και αμβλύνει τα φλεγμονώδη σήματα που οδηγούν στην καταστροφή του χόνδρου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.