ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας

Οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε μη επιλεκτική χειρουργική επέμβαση και βιώνουν μοναξιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου για 30 ημέρες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας

Η μη επιλεκτική χειρουργική επέμβαση είναι η χειρουργική επέμβαση που απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Η γιατρός Mary R. Shen, από το Κέντρο Center for Healthcare Outcomes and Policy στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν εάν η μοναξιά σχετίζεται με μετεγχειρητική θνησιμότητα σε μια ομάδα 4.453 ηλικιωμένων (μέσης ηλικίας 75 ετών) χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδότηση που συνδέεται με αξιώσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά, το 14% των ασθενών υποβλήθηκαν σε μη επιλεκτική χειρουργική επέμβαση.

Η μέση βαθμολογία μοναξιάς στη μελέτη ήταν 1,5. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μη προσαρμοσμένο ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών ήταν 1,8% (0,9% και 7,4% στις επιλεκτικές και μη επιλεκτικές ομάδες, αντίστοιχα).

Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προαιρετική χειρουργική επέμβαση, η μοναξιά δεν συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες θανάτου στις 30 ημέρες.

Η μοναξιά συσχετίστηκε όμως με υψηλότερες πιθανότητες θανάτου στις 30 ημέρες μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μη επιλεκτική χειρουργική επέμβαση.

«Ο επιπολασμός της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων και η συσχέτισή της με τη θνησιμότητα μετά από μη επιλεκτική χειρουργική επέμβαση, υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη μετεγχειρητική υποστήριξη για αυτούς τους ασθενείς», τονίζουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Surgery.