ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στατίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας

Η χρήση στατινών, ειδικά η παρατεταμένη, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας (ICH), σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στατίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας

Ο Nils Jensen Boe, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense στη Δανία και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνικά μητρώα για να εξετάσουν εάν η συσχέτιση μακροχρόνιας έκθεσης σε στατίνες και του κινδύνου ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας ποικίλλει για διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας και εντόπισαν 989 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών που υπέστησαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην περιοχή του λοβού του εγκεφάλου μεταξύ 2009 και 2018. Συγκρίθηκαν με 39.500 άτομα που δεν έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Εξέτασαν επίσης 1.175 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στα μη λοβώδη μέρη του εγκεφάλου. Συγκρίθηκαν με 46.755 άτομα που δεν έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Η περιοχή του λοβού του εγκεφάλου περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μετωπιαίων, βρεγματικών, κροταφικών και ινιακών λοβών. Η περιοχή χωρίς λοβό περιλαμβάνει κυρίως τα βασικά γάγγλια, τον θάλαμο, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα συνταγών για να προσδιορίσουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση στατινών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 6,8% που έπαθαν εγκεφαλικό είχαν λάβει στατίνες για πέντε ή περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με το 8,6% όσων δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η χρήση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν στατίνες είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις περιοχές του λοβού του εγκεφάλου και 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση στατινών και η παρατεταμένη χρήση στατινών σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας στο λοβό του εγκεφάλου», γράφουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.