ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρουργείο καρκίνου και κίνδυνος αυτοκτονίας - Τι δείχνει νέα μελέτη

Τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι αυξημένα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Χειρουργείο καρκίνου και κίνδυνος αυτοκτονίας - Τι δείχνει νέα μελέτη

Η Alexandra L. Potter, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες της, διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση Surveillance, Epidemiology και End Results Program για να εξετάσουν τη συχνότητα και τον χρόνο αυτοκτονίας στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των 15 πιο θανατηφόρων καρκίνων από το 2000 έως το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Συνολικά 1.811.397 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, 1.494 ασθενείς (0,08%) αυτοκτόνησαν.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, η συχνότητα αυτοκτονίας ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνους του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του στομάχου, των ωοθηκών, του εγκεφάλου και του παχέος εντέρου και του ορθού.

Το 3% των αυτοκτονιών διαπράχθηκαν τον πρώτο μήνα, το 21% τον πρώτο χρόνο και το 50% τα πρώτα τρία χρόνια μετά την επέμβαση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας παρατηρήθηκε σε άνδρες, λευκούς και διαζευγμένους ή ανύπαντρους ασθενείς.

«Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της ψυχοκοινωνικής δυσφορίας των ασθενών κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής αξιολόγησης και της μετεγχειρητικής ανάκαμψης και για αύξηση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για αυτούς τους ασθενείς κατά τη μετεγχειρητική ανάκαμψη, μπορεί να αποτελούν στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.