ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκεφαλικό: Μπορούν οι βλάβες να αντιμετωπιστούν με ρινικό σπρέι;

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων θα μπορούσαν να χορηγούνται στον εγκέφαλο μέσω ενός ρινικού σπρέι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εγκεφαλικό: Μπορούν οι βλάβες να αντιμετωπιστούν με ρινικό σπρέι;

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να φθάσουν στον εγκέφαλο μέσω της μύτης «ταξιδεύοντας» στα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση. Και αυτό γιατί τα κύτταρα αυτά διαθέτουν μακριές ίνες που εκτείνονται από τη μύτη ως τον εγκέφαλο.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές αν μπορεί μέσω αυτής της οδού να μεταφερθεί ποσότητα μορίων ικανή να έχει ιατρικό όφελος, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουάμπ από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, ο Δρ. Σουάμπ και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη χορήγηση αντισωμάτων που μπλοκάρουν μια ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται Nogo-A και η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων μέσω της ρινικής οδού.

Οι ερευνητές προκάλεσαν αρχικά βλάβες στον εγκέφαλο αρουραίων παρόμοιες με εκείνες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σταματώντας την παροχή αίματος σε κάποιες περιοχές του. Πρακτικά οι βλάβες αυτές μεταφράζονταν στο ότι τα ζώα κατάφερναν πολύ δύσκολα να φθάσουν σε μια οπή που είχε τροφή, κάτι που μπορούσαν να επιτύχουν με ευκολία πριν από την πρόκληση βλαβών στον εγκέφαλό τους.

Όσα πειραματόζωα έλαβαν ένα ρινικό σπρέι αντισωμάτων άπαξ ημερησίως επί δύο εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 60% στην εκτέλεση αυτού του καθήκοντος μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από το επεισόδιο. Στα ζώα που έλαβαν εικονική θεραπεία η βελτίωση δεν ξεπέρασε το 30%.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των αρουραίων είδαν ότι τα ζώα που είχαν λάβει τη θεραπεία από τη μύτη είχαν αποκτήσει περισσότερες νέους νευρoάξονες.

«Φθάσαμε σε ένα επίπεδο μεταφοράς αντισωμάτων στον εγκέφαλο το οποίο ήταν ικανό να επουλώσει μια μεγάλη βλάβη την οποία είχε προκαλέσει το εγκεφαλικό επεισόδιο» σημείωσε ο Δρ. Σουάμπ και κατέληξε: «Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει μια φυσική ικανότητα αναγέννησης του εγκεφάλου και πρέπει να "λύσουμε τα φρένα" ώστε να τη θέσουμε σε λειτουργία».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.