ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος Αλτσχάιμερ στις γυναίκες: Τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ωφελεί τη μνήμη και τη γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία στις γυναίκες που φέρουν το γονίδιο APOE4, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κίνδυνος Αλτσχάιμερ στις γυναίκες: Τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Ερευνητές του πανεπιστημίου East Anglia (UEA) διαπίστωσαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ όταν ξεκινάει νωρίς στην εμμηνόπαυση, στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.

Η καθηγήτρια Anne-Marie Minihane, διευθύντρια του Ινστιτούτου Norwich for Healthy Aging στο UEA και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το 25% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φορείς του γονιδίου APOE4 και ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες. Εκτός από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ο λόγος πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, πιστεύεται ότι σχετίζεται με τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και επειδή η επίδραση του APOE4 είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Θέλαμε να μάθουμε εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση στους φορείς APOE4 που διατρέχουν κίνδυνο».

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 1.178 γυναίκες που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, η οποία δημιουργήθηκε για να μελετήσει την υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη κάλυψε 10 χώρες και παρακολούθησε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων από το στάδιο που ήταν υγιείς μέχρι τη διάγνωση της άνοιας. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που ήταν άνω των 50 ετών και δεν είχαν άνοια.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα για να αναλύσουν τον αντίκτυπο της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στις γυναίκες που έφεραν τον γονότυπο APOE4.

Ο Δρ. Rasha Saleh, επίσης από την Ιατρική Σχολή του UEA, είπε: «Βρήκαμε ότι η χρήση HRT σχετίζεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ των φορέων γονιδίου APOE4. Οι συσχετισμοί ήταν ιδιαίτερα εμφανείς όταν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ξεκίνησε νωρίς: κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, φάση γνωστή ως περιεμμηνόπαυση. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό γιατί υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εδώ και 20 χρόνια και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. Εάν τα αποτελέσματα της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης, επιβεβαιωθούν σε μια δοκιμή παρέμβασης, θα ισοδυναμούσαν με μια ηλικία εγκεφάλου που είναι αρκετά χρόνια μικρότερη».

Η καθηγήτρια Minihane είπε: «Η έρευνά μας εξέτασε τις συσχετίσεις με τη γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες. Δεν εξετάσαμε περιπτώσεις άνοιας, αλλά η γνωστική και εγκεφαλική απόδοση είναι προγνωστικά για μελλοντικό κίνδυνο άνοιας».

Ο καθηγητής Craig Ritchie, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:
«Αυτό το σημαντικό εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη να αμφισβητηθούν πολλές υποθέσεις σχετικά με την πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη θεραπεία της, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη η υγεία του εγκεφάλου των γυναικών. Μια επίδραση τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στις αλλαγές του εγκεφάλου στη μαγνητική τομογραφία υποστηρίζει την ιδέα ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει απτά οφέλη. Αυτά τα αρχικά ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν, ωστόσο, σε άλλους πληθυσμούς».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer's Research & Therapy.